Σινάνη Αικατερίνη

Τρία, έξι, εννέα. Όταν αναφερόμαστε στα ωμέγα λιπαρά οξέα, αυτοί είναι οι αριθμοί -ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6- που μάς έρχονται συνήθως στο μυαλό.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα «αδερφάκι» των ωμέγα λιπαρών οξέων, τα ωμέγα-7, που κερδίζουν σταθερά έδαφος στη συνείδηση του κοινού λόγω των πιθανών οφελών τους για τη συνολική υγεία, κυρίως όμως για την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση της φλεγμονής και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα ωμέγα-7 διαφέρουν από τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 με δύο βασικούς τρόπους:

Πρώτον, όπως και τα ωμέγα-9, τα ωμέγα-7 ταξινομούνται ως μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι πολυακόρεστα. Δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε για το ποια είναι καλύτερα, καθώς και οι δύο τύποι ωφελούν την υγεία. Τόσο τα μονοακόρεστα, όσο και τα πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται καλά λιπαρά και θα πρέπει να ενσωματώνονται στη διατροφή μέσω των τροφίμων, των συμπληρωμάτων ή συνδυαστικά.

Δεύτερον, όπως συμβαίνει με τα ωμέγα-9, τα ωμέγα-7 είναι «μη απαραίτητα» λιπαρά οξέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα χρειάζεστε - ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όταν οι επιστήμονες αναφέρονται σε «απαραίτητα» λιπαρά ή θρεπτικά συστατικά, εννοούν ότι το σώμα δεν τα παράγει από μόνο του. Στην περίπτωση των ωμέγα-7 (και ωμέγα-9), το σώμα παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα, γι' αυτό και ο όρος «μη απαραίτητα».

Ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να μην παράγει αρκετά ωμέγα-7 και ίσως χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψή τους μέσω της διατροφής ή της λήψης συμπληρωμάτων.

Υπάρχουν περίπου οκτώ ωμέγα-7 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων δύο που μπορούν να ληφθούν από γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πιο δημοφιλές είναι το παλμιτολεϊκό ή (9Z)-δεκαεξ-9-ενοϊκό οξύ, το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητιέται έντονα εξαιτίας του φυτού ιπποφαές.

Πού μπορείτε να βρείτε τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα;

Μπορείτε να λάβετε τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα, είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα. Η πρώτη επιλογή σας πρέπει να είναι πάντα οι τροφές, καθώς τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν τα τρόφιμα.

Στις καλύτερες πηγές ωμέγα-7 λιπαρών οξέων συγκαταλέγονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο γαύρος.

Θα τα βρείτε επίσης στους ξηρούς καρπούς macadamia, το ελαιόλαδο και το έλαιο macadamia και το αβοκάντο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το ιπποφαές είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-7. Το εξωτικό φυτό με καταγωγή από την Κίνα, σημαίνει «γυαλιστερό άλογο», επειδή οι αρχαίοι Έλληνες διαπίστωσαν ότι το έλαιο του φυτού βοηθούσε το τρίχωμα των αλόγων τους να γυαλίζει.

Τα οφέλη των ωμέγα-7 λιπαρών οξέων

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, γενικά, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτη σε 162 υγιή άτομα συνέκρινε τις επιδράσεις μιας δίαιτας τριών μηνών με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με αυτές μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και διαπίστωσε ότι η πρώτη μείωσε την LDL («κακή») χοληστερόλη κατά 5%, ενώ η δεύτερη αύξησε την LDL χοληστερόλη κατά 4%.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα ωμέγα-7, δεν έχουν γίνει ακόμη μεγάλες μελέτες για τις επιδράσεις τους, αντίστοιχες με αυτές που έχουν γίνει για τα ωμέγα-3.

Μικρή, αλλά ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε παλμιτολεϊκό οξύ που παρασκευάζεται από λιπαρά γαύρου, μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη και αύξησε την HDL χοληστερόλη. Μείωσε επίσης τα επίπεδα CRP, ενός δείκτη φλεγμονής στο σώμα.

Μελέτη της κλινικής Cleveland έδειξε ότι 210mg ωμέγα-7 την ημέρα, μείωσαν τα επίπεδα CRP κατά 44%.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέγραψαν επίσης θετικά αποτελέσματα από την πρόσληψη ωμέγα-7 λιπαρών οξέων. Για παράδειγμα, τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-7 συνδέθηκαν με χαμηλότερα τριγλυκερίδια, φλεγμονή, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη περίμετρο μέσης.

Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα κυκλοφορούντα επίπεδα παλμιτολεϊκού οξέος, είχαν 60% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγή: Omegasquant