Σινάνη Αικατερίνη

Κάποτε ήταν τόσο πολύτιμο που η τιμή πώλησής του ήταν ίδια με αυτή του χρυσού!

Τα γαρίφαλα ή γαρύφαλλα είναι τα αρωματικά μπουμπούκια του αειθαλούς δέντρου Syzygium aromaticum (Συζύγιον το αρωματικόν).

Η χώρα προέλευσής τους είναι η Ινδονησία, καλλιεργούνται όμως και στη Μαλαισία, την Ινδία και τη Μαδαγασκάρη.

Λόγω της ζεστής, πικάντικης γεύσης τους, αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό για πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές, το τσάι και το ζεστό κρασί.

Το γαρίφαλο πρέπει να καταναλώνεται όχι μόνο λόγω του αρώματός του, αλλά και λόγω των ευεργετικών επιδράσεών του στην υγεία μας.

Τα γαρύφαλλα πωλούνται είτε ολόκληρα είτε αλεσμένα σε μορφή σκόνης. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μπαχαρικά, αν τα αγοράσουμε ολόκληρα και τα αλέσουμε μόνοι μας, έχουμε πιο έντονη γεύση και σαφώς πιο έντονο άρωμα.

Οφέλη για την υγεία

Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, ειδικά για τον πόνο των αρθρώσεων.

Το έλαιο γαρύφαλλου περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας και του πονόδοντου. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το μάσημα ενός γαριφάλου το πρωί, είναι πολύ χρήσιμο, καθώς διεγείρει την παραγωγή σάλιου και βελτιώνει την πέψη. Μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στις μεταβολικές διεργασίες στο έντερο, μειώνοντας το φούσκωμα.

Με την κατανάλωση γαρίφαλων, υποστηρίζουμε επίσης την υγεία του ήπατος, καθώς έχει αποτοξινωτική δράση.

Σύμφωνα τέλος, με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ιστορία του πολύτιμου μπαχαρικού

Για πολλά χρόνια, τα δέντρα καλλιεργούνταν μόνο στα νησιά Maluku της Ινδονησίας. Η παλαιότερη αναφορά στο μπαχαρικό τοποθετείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά της δυσοσμίας του στόματος. Όποιος ήθελε να έρθει μπροστά στον ηγεμόνα, ήταν υποχρεωμένος να μασήσει έναν κόκκο γαρύφαλλου για να κρατήσει την αναπνοή του φρέσκια.

Στην Ευρώπη ήδη από τον 8ο αιώνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πλουτισμό των εμπόρων της Βενετίας.

Το μπαχαρικό ήταν τόσο πολύτιμο στη Βρετανία τον 18ο αιώνα, που η τιμή του άγγιζε σχεδόν αυτή του χρυσού. Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι κατάφεραν να μεταφέρουν λαθραία μερικά δέντρα πρώτα στον Μαυρίκιο, στη συνέχεια στη Βραζιλία και τη Ζανζιβάρη.

Σήμερα, περισσότερο από το 70% των γαρίφαλων παγκοσμίως καλλιεργούνται στην Ινδονησία και ακολουθεί η Μαδαγασκάρη με μόλις 16%.

Πηγή: agroinform

https://www.onmed.gr/