Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Αίγυπτος: Γαλλοελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκπληκτικό τάφο διάσημου μάγου-γιατρού

Αίγυπτος: Γαλλοελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκπληκτικό τάφο διάσημου μάγου-γιατρού

Από Theo Farrant


Δημοσιεύθηκε 
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε στη Σακκάρα, έναν τόπο ταφής υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Παλαιού Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου

Σε μια μαγευτική ανακάλυψη, γαλλοελβετική αρχαιολογική ομάδα στην Αίγυπτο αποκάλυψε τον τάφο ενός πολυτάλαντου μάγου-γιατρού που υπηρετούσε τους φαραώ πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Οι επιγραφές στον τάφο προσδιορίζουν τον ιδιοκτήτη του ως "Τετινεμπέφου", έναν διάσημο γιατρό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέπι ΙΙ της έκτης δυναστείας, η οποία διήρκεσε περίπου από το 2305 π.Χ. έως το 2118 π.Χ..

Οι επιγραφές υποδηλώνουν ότι ο Τετινεμπέφου κατείχε μια "πλήρη σειρά τίτλων", μεταξύ των οποίων "αρχίατρος του παλατιού", "ιερέας" και "μάγος" της θεάς Σελκέτ.

"Ο τάφος κοσμείται με εκπληκτικά γλυπτά και ζωντανά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης μιας όμορφα ζωγραφισμένης ψεύτικης πόρτας και σκηνών με ταφικές προσφορές", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.


The intact walls of Tetinebefou's tomb
The intact walls of Tetinebefou's tombCredit: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
Details of carvings found in Tetinebefou's tomb
Details of carvings found in Tetinebefou's tombCredit: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Η ομάδα πίσω από την αρχαιολογική αποστολή, που εργάζεται στο νότιο τμήμα της Σακκάρα από το 2022, εντόπισε τον τάφο σε ένα σύμπλεγμα ταφικών χώρων για ανώτερους κρατικούς άνδρες και βασιλικούς υπαλλήλους.

Ο τάφος είχε σχεδόν πλήρως λεηλατηθεί πριν από την ανακάλυψή του και δεν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα, σύμφωνα με τον Φιλίπ Κολομπέρ, τον επικεφαλής της γαλλοελβετικής ομάδας.

Ως ιερέας-μάγος της Σελκέτ, της θεάς που συνδέεται με την προστασία από δηλητηριώδη πλάσματα, ο Τετινεμπέφου πιθανότατα θα είχε ειδικευτεί στη θεραπεία δαγκωμάτων φιδιών και σκορπιών. Στους άλλους ρόλους του περιλαμβανόταν και ο βασιλικός οδοντίατρος, ένας τίτλος που σπάνια συναντάται σε ανακαλύψεις από την αρχαία Αίγυπτο.

Egyptian antiquities workers dig at the site of the Step Pyramid of Djoser in Saqqara, Egypt, 26 January 2023.
Egyptian antiquities workers dig at the site of the Step Pyramid of Djoser in Saqqara, Egypt, 26 January 2023.Credit: AP Photo

Η Σακκάρα είναι μια τεράστια νεκρόπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας Μέμφις. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, καθώς και μικρότερες πυραμίδες στο Abu Sir, στο Dahshur και στο Abu Ruwaysh.

"Αυτό το απίστευτο εύρημα προσθέτει στην πλούσια κληρονομιά της Σακκάρα ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου", αναφέρει το υπουργείο.

https://gr.euronews.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόβος και τρόμος για παιδιά νηπιαγωγείου στη Νεάπολη: Σε πολιορκία από 20 αδέσποτα

Φόβος και τρόμος για παιδιά νηπιαγωγείου στη Νεάπολη:   Σε πολιορκία από 20 αδέσποτα 10 Ιανουαρίου 2025 - 9:20   Αγέλες με πάνω από 20 σκυλι...