Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Πατσάς, το «φαγητό του ξενύχτη»

 Πατσάς, το «φαγητό του ξενύχτη»

PressRoom26/01/2025 , 19:08

Το «φαγητό του ξενύχτη» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον πατσά, ήρθε με τους τεχνίτες του από τη Μικρά Ασία το’22 και ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη

Διαδικασία


Βήμα 1

Σε μια λεκάνη βάζουμε μπόλικο νερό και τον χυμό του λεμονιού. Πλένουμε καλά τον πατσά και τον αφήνουμε στη λεκάνη για 2 ώρες. Τον ξεπλένουμε και τον βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για 15΄.

Πετάμε το νερό, τον ξεπλένουμε και τον ξαναβράζουμε με νερό και αλάτι για περίπου 3 ώρες έως ότου τα κόκαλα να διαχωρίζονται από το κρέας και η κοιλιά να έχει μαλακώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 2

Αφαιρούμε τον πατσά και σουρώνουμε το υγρό. Ψιλοκόβουμε το κρέας, πετάμε τα κόκαλα και το επιστρέφουμε στο υγρό. Βράζουμε για 15΄ ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει έως ότου να μπορέσουμε να μαζέψουμε το σταθεροποιημένο λίπος από την επιφάνεια.

Βήμα 3

Βάζουμε στην πρέσα το σκόρδο και το ανακατεύουμε με τον πελτέ, το ξίδι, το ελαιόλαδο και 1 με 2 κουτάλες υγρού με λίπος από την επιφάνεια της κατσαρόλας. Σερβίρουμε προσθέτοντας στο πιάτο λίγο από αυτό το μείγμα (1 με 2 κουταλιές) και μπούκοβο. Διαφορετικά το παραλείπουμε και σερβίρουμε μόνο με σκορδοστούμπι.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Υλικά

Μερίδες: 4-5
3 κιλά πατσά (ποδαράκι σπασμένο, κοιλιά, στομάχι, καθαρισμένα όλα)
1 φλιτζ. χυμό λεμονιού
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
½ φλιτζ. ξίδι κόκκινο
3 κoυτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μπούκοβο

cantina.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πατσάς, το «φαγητό του ξενύχτη»

  Πατσάς, το «φαγητό του ξενύχτη» PressRoom 26/01/2025 , 19:08 Το «φαγητό του ξενύχτη» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον πατσά, ήρθε με τους ...