Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Φοβάστε τις κατσαρίδες; Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη είδος, τις κατσαρίδες τύπου «Φρανκενστάιν»

Φοβάστε τις κατσαρίδες; Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη είδος, τις κατσαρίδες τύπου «Φρανκενστάιν»

 Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία κατάφερε να κάνει τις κατσαρίδες ακόμα πιο τρομακτικές, δημιουργώντας κατσαρίδες τύπου «Φρανκενστάιν» που ζωντανεύουν και σχηματίζουν έναν στρατό.

Oφοιτητής, ονόματι Λάχλαν Φιτζέραλντ, τοποθέτησε μικροσκοπικά κυκλώματα στα αηδιαστικά έντομα και όταν τα ενεργοποιεί τότε μπορεί να τα ελέγχει.

Φώτο: Dan Soekov for CNN

Το μέλλον των διασωστικών επιχειρήσεων

Οι ευκίνητες κατσαρίδες μπορούν να σκαρφαλώνουν αργά στις λεπίδες του χορταριού, με τα μικροσκοπικά τους πόδια να διασχίζουν οποιοδήποτε ανώμαλο χώρο. Η συσκευή που μοιάζει με σακίδιο στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στις κεραίες τους, επιτρέποντας στον Λάχλαν να ελέγχει τις κινήσεις τους.

Ο φοιτητής μπορεί να αξιοποιήσει την φυσική ευελιξία των εντόμων για να δημιουργήσει μια ομάδα μερικώς ζωντανών και μερικώς μηχανικών διασωστών.

Ο Λάχλαν δήλωσε:

«Φανταζόμαστε ένα μέλλον όπου, μετά από μια αστική καταστροφή, όπως ένας σεισμός ή μια βομβιστική επίθεση, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια το σημείο, θα μπορούμε να στέλνουμε έναν στόλο από κυβο-σκαθάρια που θα περιηγούνται γρήγορα και αποτελεσματικά στην περιοχή της καταστροφής».

Τα έντομα είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα σε σύγκριση με τα τεχνητά ρομπότ, τα οποία απαιτούν πολύπλοκους υπολογισμούς για να αντιμετωπίσουν διαφορετικά σενάρια.

Δυνατότητες διάσωσης

«Μόνο όταν το έντομο αποκλίνει από την επιθυμητή διαδρομή παρεμβαίνουμε για να του δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Λάχλαν.

Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα μηχανήματα θα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων σε καταστροφικές καταστάσεις και να παρέχουν σωτήρια φάρμακα.

Οι ειδικοί εργάζονται για τη βελτίωση αυτής της τεχνολογίας πριν την πρακτική της χρήση. Αν και αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αυτές οι μικροσκοπικές κατσαρίδες θα μπορούσαν σύντομα να σώζουν ζωές.

Ο Λάχλαν τόνισε ότι οι κατσαρίδες με τα σακίδια διατηρούν το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής τους.

«Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταλήξει στο αν είναι συνειδητά όντα», ανέφερε. «Η δυνατότητα αυτής της τεχνολογίας να σώζει ζωές υπερκαλύπτει κάθε δισταγμό απέναντι στον τομέα».

Φώτο: Dan Soekov for CNN

Ηγεσία στα σμήνη

Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη είχαν δείξει πώς μπορούν να κατευθύνουν αυτά τα πλάσματα. Αυτή η έρευνα προσφέρει μια λύση συνδυάζοντας ζωντανά έντομα με μικροσκοπικούς ηλεκτρονικούς ελεγκτές, επιτρέποντας ρομποτικό έλεγχο και προτείνοντας έναν νέο αλγόριθμο ελέγχου για σμήνη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον σχεδιασμό τους τοποθετώντας μικροσκοπικούς υπολογιστές σε 20 κατσαρίδες στη Μαδαγασκάρη. Κατάφεραν να ελέγξουν το σμήνος και να το κατευθύνουν πάνω σε έναν αμμώδη λόφο.

Οι ηλεκτρο-κατσαρίδες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν συγκρούσεις και να προσαρμόζονται σε περίπλοκα εδάφη. Αν και η τεχνολογία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμες διασωστικές εφαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξέρετε τι σημαίνει η φράση «Άρες Μάρες Κουκουνάρες»

  Ξέρετε τι σημαίνει η φράση «Άρες Μάρες Κουκουνάρες» Ξέρετε τι σημαίνει η φράση «Άρες Μάρες Κουκουνάρες» Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις ...