ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ :
Κυρίως Πιάτο: Πηλιορείτικο χοιρινό στη γάστρα με ξερά φρούτα και κάστανα
Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι, τυλιγμένο ρολό σε δίχτυ
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή 2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου
- 200 γρ. ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 ξύλα κανέλας
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
- νιφάδες πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας:
- 1 κιλό πατάτες
- 200 ml γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Για το φαγητό αυτό χρειάζεστε γάστρα, για να σιγομαγειρευτεί στον φούρνο. Σοτάρετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μετά τα μεταφέρετε στη γάστρα. Ξεκινήστε σοτάροντας σε 4-5 κουτ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες & το σκόρδο. Ρίξτε το κρέας, αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε το φαγητό στη γάστρα. Ρίξτε το κρασί, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα & το μπαχάρι. Σκεπάστε & ψήστε στους 170 βαθμούς για 2,5 ώρες. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κομμάτια. Βράστε σε ανάλατο νερό για 20-25? και πολτοποιήστε με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε το γάλα ζεστό, λίγο ανθό αλατιού και ανακατέψτε. Ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατέψτε για να αφρατέψει ο πουρές. Απλός και νόστιμος, ιδανικός για να τον σερβίρετε με το χοιρινό και τη σάλτσα του. Για να σερβίρετε το κρέας, βγάλτε το από τη γάστρα, αφαιρέστε το δίχτυ και κόψτε το σε φέτες.
https://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου