Σινάνη Αικατερίνη

Το λεμόνι, το εσπεριδοειδές με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, χρησιμοποιείται στην λαϊκή ιατρική για τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της υπέρτασης.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον η κατανάλωση λεμονιού μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.

Δείτε ποια είναι τα αποτελέσματα:

Μελέτη σε 29 υπερτασικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι η πρόσληψη χυμού λεμονιού δεν μείωσε σημαντικά τη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την πρόσληψη νερού για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μελέτη σε 98 υπερτασικούς ασθενείς κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ούτε η μικρής διάρκειας ούτε η χρόνια κατανάλωση χυμού λεμονιού επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να μην έχει ουσιαστικό άμεσο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση.

Χρόνιες επιδράσεις και μακροπρόθεσμα οφέλη

Ενώ οι οξείες επιδράσεις φαίνονται ελάχιστες, ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του λεμονιού και των συστατικών του.

Έρευνα σε υπερτασικούς αρουραίους έδειξε ότι ο χυμός λεμονιού και τα φλαβονοειδή του μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση για παρατεταμένες περιόδους.

Επιπλέον, το κιτρικό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του χυμού λεμονιού, φάνηκε να έχει αντιυπερτασική επίδραση, υποδεικνύοντας πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αρωματοθεραπεία με λεμόνι και αρτηριακή πίεση

Μια μοναδική προσέγγιση στη χρήση του λεμονιού για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης είναι μέσω της αρωματοθεραπείας.

Σε κλινική δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διαπιστώθηκε ότι η αρωματοθεραπεία με εισπνοή λεμονιού μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα άγχους.

Άλλη μελέτη σε ηλικιωμένες γυναίκες με υπέρταση, ανέφερε επίσης σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από αρωματοθεραπεία με εκχύλισμα λεμονιού.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες της αρωματοθεραπείας με λεμόνι ως συμπληρωματικής θεραπείας για την υπέρταση.

Συγκριτικές μελέτες και συνδυαστικές θεραπείες

Συγκριτικές μελέτες έχουν επίσης διεξαχθεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του λεμονιού σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπείες. Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς, διαπίστωσε ότι ένα μείγμα σκόρδου και χυμού λεμονιού μείωσε σημαντικά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ και τον δείκτη μάζας σώματος.

Αυτό υποδηλώνει ότι το λεμόνι, όταν συνδυάζεται με άλλους φυσικούς παράγοντες, μπορεί να προσφέρει αυξημένα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Citron-Cedrate-Citrus-Medica-Fruit

Μηχανισμοί δράσης

Οι αντιυπερτασικές επιδράσεις του λεμονιού αποδίδονται σε διάφορους μηχανισμούς. Ο χυμός λεμονιού περιέχει φλαβονοειδή όπως η εριοσιτρίνη και η εσπεριδίνη, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE), έναν βασικό ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού προάγει την αγγειοχαλάρωση ενισχύοντας την ενδοθηλιακή παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και μπλοκάροντας τους διαύλους ασβεστίου στους αγγειακούς λείους μυς.

Συμπέρασμα

Ενώ η οξεία κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να μην μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, η μακροχρόνια χρήση και οι εναλλακτικές εφαρμογές, όπως η αρωματοθεραπεία, είναι πολλά υποσχόμενες. Ο συνδυασμός του λεμονιού με άλλους φυσικούς παράγοντες, όπως το σκόρδο, μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αντιυπερτασικά του αποτελέσματα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών και τη βελτιστοποίηση της χρήσης του λεμονιού στη διαχείριση της υπέρτασης.

https://www.onmed.gr/