Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα υπολείμματα φαγητού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη σχετική σπατάλη και να εξοικονομήσετε χρόνο.

Εντούτοις, εάν αποθηκευτούν ακατάλληλα ή διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα υπολείμματα φαγητού μπορούν να γίνουν γόνιμο έδαφος για βακτήρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πόσο διαρκούν τα διάφορα είδη υπολειμμάτων τροφών και τους καλύτερους τρόπους για να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια.

Πόσο διαρκούν γενικά τα υπολείμματα φαγητού

Τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός 3-4 ημερών.

Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φαγητού και τον τρόπο αποθήκευσής του. Η σωστή αποθήκευση σε αεροστεγή δοχεία και σε θερμοκρασία το πολύ 4°C συμβάλλει στην παράταση της φρεσκάδας και της ασφάλειας του φαγητού.

Διάρκεια ζωής διαφορετικών τύπων υπολειμμάτων φαγητού

Παρακάτω είναι ένας πίνακας που δείχνει πόσο χρόνο μπορούν να διαρκέσουν διάφορα υπολείμματα φαγητού υπό κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης:

Είδος φαγητούΔιάρκεια ζωής στο ψυγείοΔιάρκεια ζωής στην κατάψυξηΣημειώσεις
Μαγειρεμένο κρέας και πουλερικά3-4 ημέρεςΈως 4 μήνεςΚαταψύξτε αμέσως για καλύτερη ποιότητα
Μαγειρεμένα θαλασσινά3-4 ημέρεςΈως 3 μήνεςΑποφύγετε την αποθήκευση θαλασσινών σε θερμοκρασία δωματίου
Σούπες και μαγειρευτά3-4 ημέρεςΈως 4 μήνεςΦυλάσσετε σε ρηχά δοχεία για ταχύτερη ψύξη
Μαγειρεμένα ζυμαρικά και ρύζι3-5 ημέρεςΈως 2 μήνεςΑποφύγετε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων
Κατσαρόλας και λαζάνια3-4 ημέρεςΈως 3 μήνεςΚαλύψτε τα σφιχτά, για να αποτρέψετε την απώλεια υγρασίας
Μαγειρεμένα λαχανικά3-4 ημέρεςΈως 12 μήνεςΖεστάνετε ξανά καλά προτού τα καταναλώσετε
Φρέσκες σαλάτες (χωρίς ντρέσινγκ)1-2 ημέρεςΔεν συνιστάταιΠροσθέστε ντρέσινγκ μόνο όταν σερβίρετε, για να παρατείνετε τη φρεσκάδα
Σάλτσες με βάση τα γαλακτοκομικά3-4 ημέρεςΈως 3 μήνεςΑποφύγετε τις παγωμένες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση και αναθέρμανση των υπολειμμάτων φαγητού

  • Αποθήκευση: Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία, για να αποτρέψετε τη βακτηριακή μόλυνση. Επισημάνετε τα δοχεία με την ημερομηνία αποθήκευσης.
  • Ψύξη: Βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα (1 ώρα εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι πάνω από 32°C).
  • Αναθέρμανση: Ζεστάνετε τα υπολείμματα μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C, για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για ακρίβεια.
  • Κατάψυξη: Χωρίστε τα υπολείμματα σε μικρότερες μερίδες, για να παγώσουν πιο γρήγορα και να τα ξαναζεστάνετε ευκολότερα.
Smelly-Salmon-Fish

Σημάδια ότι τα υπολείμματα φαγητού έχουν χαλάσει

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε τα υπολείμματα φαγητού δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση:

  • Εμφάνιση: Ορατή μούχλα, αποχρωματισμός και υπερβολική ξηρότητα.
  • Οσμή: Ξινή, ταγισμένη ή δυσάρεστη μυρωδιά.
  • Υφή: Γλοιώδεις ή υπερβολικά κολλώδεις επιφάνειες.
  • Γεύση: Αν έχει άσχημη, ασυνήθιστη γεύση, πετάξτε το αμέσως!

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς να κάνω τα υπολείμματα να διαρκέσουν περισσότερο;”

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των υπολειμμάτων, ψύξτε ή καταψύξτε τα όσο το δυνατόν συντομότερα, χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία και αποφύγετε να τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.

“Είναι ασφαλές να φάω υπολείμματα που έμειναν έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας;”

Όχι, τα υπολείμματα που μένουν εκτός ψυγείου κατά τη διάρκεια της νύχτας (περισσότερες από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου) πρέπει να απορρίπτονται, καθώς μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια.

“Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ζεστάνω τα υπολείμματα;”

Ζεσταίνουμε ξανά τα υπολείμματα στον φούρνο της κουζίνας, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία της κουζίνας μέχρι να πιάσουν εσωτερική θερμοκρασία 74°C. Ανακατέψτε ή αναποδογυρίστε το φαγητό για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση.

“Υπάρχουν φαγητά που πρέπει να ΜΗΝ ξαναζεσταθούν;”

Ορισμένα φαγητά, όπως το ρύζι και οι πατάτες, απαιτούν προσεκτικό χειρισμό κατά την αναθέρμανση, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια όπως ο Bacillus cereus. Εξασφαλίστε σχολαστική επαναθέρμανση ή αποφύγετε την επαναθέρμανση, εάν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή τους αποθήκευση προηγουμένως.

Σύνοψη

Η κατανόηση του πόσο διαρκούν τα υπολείμματα φαγητού και πώς να τα αποθηκεύσετε σωστά θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και να παραμείνετε ασφαλείς. Αν και τα υπολείμματα είναι βολικά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες, για να αποτρέψετε τυχόν τροφιμογενείς ασθένειες και να διασφαλίσετε ότι κάθε σας γεύμα είναι τόσο νόστιμο, όσο και ασφαλές.

Πηγές: statefoodsafety.commayoclinic.orghealthline.com

https://www.onmed.gr/