Λεμονάτο πιλάφι με γαρίδες
Υλικά
- 500 γρ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες χωρίς ουρές
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 1/2 φλυτζ. μακρύκοκκο ρύζι
- 5 φλυτζ. ζωμός λαχανικών (ή νερό)
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
- 4 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 4 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος (2/3 από ένα φυσιολογικό ματσάκι)
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κόκκινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
Οδηγίες μαγειρέματος
- 1
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματίζουμε τις γαρίδες με 1-2 κ.γ. ξύδι για 2-3 λεπτά. Το νερό του βρασμού τους δεν το πετάμε, αλλά κρατάμε 1 φλυτζάνα για να προσθέσουμε μετά στο φαγητό.
- 2
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες.
- 3
Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις διατηρούμε ζεστές.
- 4
Σε άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε και την πάπρικα.
- 5
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό, πραγμα που εκανα εγώ. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε 4 φλυτζάνια νερό βρύσης και 1 από το νερό του βρασμού των γαρίδων), τοποθετούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- 6
Στα 6’ ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- 7
Στο τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, σκεπασμένο.
- 8
Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε στα πιάτα. Καλή όρεξη!😊
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου