Η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ ωκεανούς και δεν ήταν «δίδυμη της Γης»
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024 9:36
Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τον γειτονικό μας πλανήτη.
Μπορεί να είναι ένας από τους πιο τοξικούς και αφιλόξενους για τη ζωή πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όμως η Αφροδίτη καταγράφεται ως «η δίδυμη αδερφή της Γης» αφού πιστεύεται ότι κάποτε στο πολύ μακρινό παρελθόν είχε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του πλανήτη μας αλλά για άγνωστο ακόμη λόγο έγινε ένας πραγματικά κολασμένος κόσμος. Μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα αφού οι ερευνητές αναφέρουν ότι η Αφροδίτη δεν διέθετε ποτέ ωκεανούς όπως εκτιμούν πολλοί επιστήμονες.
Έχουν προταθεί δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες για την Αφροδίτη: η μία όπου η Αφροδίτη είχε ένα εύκρατο κλίμα για δισεκατομμύρια χρόνια με νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια της και η άλλη όπου μια καυτή πρώιμη Αφροδίτη δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια της» αναφέρει ομάδα αστροχημικών του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στην οποία συμμετείχε και η κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Τερέζα Κωνσταντίνου.
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν την τρέχουσα χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και ανακάλυψαν ότι «ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ κατοικήσιμος σε υγρό νερό». «Η Αφροδίτη σήμερα είναι ένας κολασμένος κόσμος» όπως λέει η NASA. Έχει μέση επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 465 βαθμούς Κελσίου και πίεση 90 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης στο επίπεδο της θάλασσας ενώ είναι μόνιμα τυλιγμένη σε πυκνά, τοξικά σύννεφα θειικού οξέος.
Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εσωτερικό του πλανήτη στερείται υδρογόνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ πιο ξηρό από το εσωτερικό της Γης. Αντί να εμφανισθεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης νερό σε υγρή μορφή παρέμεινε στην ατμόσφαιρα της πιθανότατα ως ατμός.
Οι θεωρίες
Το 2016 μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονταν για το Ινστιτούτο Διαστημικών Σταθμών Γκοντάρντ της NASA πρότεινε ότι η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν κατοικήσιμος. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο υπολογιστή παρόμοιο με τον τύπο που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής στη Γη.
«Πολλά από τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τη μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής στη Γη μπορούν να προσαρμοστούν για τη μελέτη του κλίματος σε άλλους πλανήτες, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αρχαία Αφροδίτη μπορεί να ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος από αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε τότε ο Μάικλ Γουέι ερευνητής στο GISS και επικεφαλής της μελέτης.
Μια άλλη μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο πέρυσι, πρότεινε ότι η Αφροδίτη «ήταν ακατοίκητη για πάνω από το 70% της ιστορίας της, τέσσερις φορές περισσότερο από ορισμένες προηγούμενες εκτιμήσεις».
Οι ερευνητές της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» υποστηρίζουν ότι σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της η Αφροδίτη ήταν ήδη πολύ ζεστή για να υποστηρίξει τους ωκεανούς. Υπήρχαν υδρατμοί (βλέπουμε ακόμη αποδείξεις γι’ αυτό σήμερα), αλλά δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να συμπυκνωθεί σε ωκεανούς. Αντίθετα, η Αφροδίτη ήταν ένας κόσμος ατμού, που μπορούσε να φτάσει σε επιφανειακές θερμοκρασίες έως και 1,340 βαθμούς Φαρενάιτ. Με τις περισσότερες μετρήσεις, αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια της Αφροδίτης ήταν ήδη ένας κολασμένος, αφιλόξενος κόσμος και ποτέ δεν έγινε πολύ καλύτερος.
«Σε δισεκατομμύρια χρόνια, αυτός ο ατμοσφαιρικός ατμός θα υποστεί φωτοδιάσπαση, σπάζοντας τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, με το ελαφρύτερο υδρογόνο να διαφεύγει σταδιακά στο Διάστημα» λέει η Τερέζα Κωνσταντίνου.
Naftemporiki.gr
https://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου