Κόκορας παστιτσάδα
Ο κόκορας παστιτσάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της Επτανησιακής κουζίνας.
Πρόκειται για ένα πιάτο βαθιά συνδεδεμένο με την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, το οποίο αντανακλά τις επιρροές της Βενετοκρατίας και τον συνδυασμό ελληνικών και ιταλικών γεύσεων.
Ο κόκορας ως βασικό υλικό της παστιτσάδας ήταν εύκολα διαθέσιμος εκείνη την εποχή στα παραδοσιακά κερκυραίικά σπίτια. Η χρήση τοπικών μπαχαρικών είναι σήμα κατατεθέν της τοπικής προσαρμογής του πιάτου.
Η λέξη “παστιτσάδα” πιθανότατα προέρχεται από την ιταλική λέξη pastissada, που σημαίνει “μαγειρεμένο φαγητό”.
Η διαδικασία που ακολουθούμε για να παρασκευάσουμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Αρχικά, θα πρέπει να σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα ώστε να θωρακιστούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Στη συνέχεια θα τα βγάλουμε από την κατσαρόλα και θα τα αφήσουμε στην άκρη για λίγο. Αφότου σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Στην παστιτσάδα ο πελτές είναι πολύ σημαντικός καθώς μας δίνει μία δυνατή γεύση και ένα έντονο σκούρο χρώμα στη σάλτσα. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι τα μπαχαρικά. Το συγκεκριμένο φαγητό χαρακτηρίζεται από τα αρωματικά μπαχαρικά τα οποία δημιουργούν μία έντονα δυνατή και πλούσια σάλτσα.
Το μαγείρεμα του κόκορα γίνεται αργά, ώστε να απορροφήσει τα μπαχαρικά και τη σάλτσα ντομάτας. Η χρήση τοπικών ζυμαρικών, όπως το μακρύ μακαρόνι με τρύπα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πιάτου. Η σάλτσα καλύπτει τέλεια το ζυμαρικό, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό.
Ο κόκορας παστιτσάδα συχνά ετοιμάζεται για γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου