Σινάνη Αικατερίνη

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας ή ανάπαυσης αποτελεί σημαντικό δείκτη για την υγεία, καθώς μπορεί να προβλέψει αν είστε ευάλωτοι σε έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονοπάθεια

Όσο χαμηλότερος είναι, τόσο το καλύτερο, καθώς η καρδιά λειτουργεί αποτελεσματικά για να αντλεί αίμα όταν δεν ασκείστε.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα έξυπνα ρολόγια χειρός μπορούν να μάς προστατέψουν, στέλνοντας ακόμη και ειδοποιήσεις εάν κάποιος δείκτης της υγείας μας ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Τώρα όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας που βλέπουμε στο ρολόι χειρός, δεν είναι τόσο αξιόπιστος δείκτης της υγείας της καρδιάς όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με το NHS (Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας), ένας καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό (bpm) είναι φυσιολογικός για τους ενήλικες. Μελέτες ωστόσο δείχνουν, ότι ο ιδανικός αριθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.

Μία από αυτές έδειξε ότι οι άνδρες στη ηλικία των 50 με καρδιακό ρυθμό άνω των 75bpm είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους με 55bpm ή λιγότερο.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι κάθε αύξηση στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, συνδεόταν με 3% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, 1% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 2% αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), βέλτιστη καρδιακή κατάσταση σημαίνει να έχει κανείς καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κάτω από 60, περίπου μεταξύ 47 και 57.

Πιστεύεται ότι μόνο το 10% περίπου των ανθρώπων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι επαγγελματίες αθλητές.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για τους άνδρες αθλητές ηλικίας 18-25 ετών είναι μεταξύ 40-52bpm, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνω των 65 ετών είναι 52-55bpm.

Ο μέσος όρος για τους άνδρες όλων των ηλικιών είναι ένας ρυθμός 70 bpm και κάτω, ενώ όσοι έχουν κακή ή κάτω του μέσου όρου υγεία, θεωρείται ότι έχουν ρυθμό 70 και πάνω μέχρι 80 bpm.

Μια αθλητική γυναίκα 18-25 ετών έχει καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης 40-48, ενώ μια αθλητική γυναίκα 65 ετών και άνω 52-55bpm.

Ενώ θεωρείται φυσιολογικό το εύρος 60-100bpm για τους ενήλικες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο πιο χαμηλός είναι ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης σε αυτή την κλίμακα, τόσο το καλύτερο.

Για παράδειγμα, ένας ρυθμός ανάπαυσης πάνω από 100, θεωρείται υπερβολικά γρήγορος για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι διαφέρουν και κάποιοι έχουν διαφορετικούς «φυσιολογικούς» καρδιακούς παλμούς ηρεμίας, ειδικά αν έχουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους.

Η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών (HRV), ο όρος για τη διακύμανση του χρόνου μεταξύ των καρδιακών παλμών, είναι επίσης μια μεταβλητή για την υγεία της καρδιάς που παρακολουθούν οι έξυπνες συσκευές.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι μια υψηλή HRV είναι εξίσου σημαντική με τους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας, καθώς αντιπροσωπεύει την ικανότητα του οργάνου να ανταποκρίνεται γρήγορα στις απαιτήσεις που καλείται να διαχειριστεί το σώμα.

Η HRV μειώνεται φυσιολογικά, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Οι πιο υγιείς άνθρωποι στα 20 έχουν HRV περίπου 50 έως 105 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ για τους 60-65 ετών συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 25-45 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Παρά το γεγονός ότι τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να παρακολουθήσουν τις μετρήσεις της καρδιακής υγείας, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαρτόμαστε υπερβολικά από αυτά, καθώς έχουν ελαττώματα.

Τα περισσότερα wearables παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας έναν μικρό αισθητήρα στο πίσω μέρος της συσκευής. Όταν όμως κάποιος δεν το φοράει αρκετά σφιχτά, μπορεί να επηρεαστεί η ακρίβεια των δεδομένων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο ακριβή για όσους έχουν τατουάζ στους καρπούς τους, ενώ κάποιες συσκευές απενεργοποιούν τις λειτουργίες παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού όταν η μπαταρία εξαντλείται για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, όπως σε κάθε συσκευή, οι δυσλειτουργίες μπορεί να συμβούν είτε λόγω ελαττωματικής κατασκευής ή λογισμικού, είτε λόγω βλάβης, είτε λόγω απλής φθοράς.

Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί προτρέπουν τους ανθρώπους με οποιοδήποτε σύμπτωμα στην καρδιά να απευθύνονται σε γιατρό, ακόμη και αν η έξυπνη συσκευή τους δίνει φυσιολογικές ενδείξεις.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην προσλαμβάνετε καφέ ή νικοτίνη πριν από τη μέτρηση των παλμών σας, καθώς αυτές οι ουσίες μπορεί να αλλοιώσουν τη μέτρηση.

Για πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα, να μετράτε τους παλμούς σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε να διαμορφωθεί ένας μέσος όρος με την πάροδο του χρόνου.

Με πληροφορίες από Mail Online

https://www.onmed.gr/