Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Σχολεία στη Μαγνησία πάνω σε ρέματα

 Σχολεία στη Μαγνησία πάνω σε ρέματα

Εγιναν αποκαταστάσεις μετά τις καταστροφές που υπέστησαν και συνεχίζουν να υποδέχονται μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ήταν μία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν σχολεία στον Βόλο και τη Μαγνησία, στην κυριολεξία ισοπεδώνονταν από τα ορμητικά νερά ρεμάτων και θάβονταν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Η κακοκαιρία Daniel έδειξε τη δύναμη της φύσης και την αδυναμία του ανθρώπου μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της ανέγερσης σχολικών κτιρίων σε ρέματα.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όταν ξέσπασε ο Daniel και στη συνέχεια ο Elias τα σχολεία ευτυχώς δεν λειτουργούσαν. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γινόταν αν τα σχολεία ήταν σε λειτουργία εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων. Κι όμως ακόμη και σήμερα, σχολεία, μέσα από τα οποία πέρασαν ρέματα προκαλώντας καταστροφές, συνεχίζουν να «στέκουν» στα ίδια σημεία, να υποδέχονται μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς καν να υπάρχει σκέψη μετακίνησης.

Έξι σχολικές μονάδες στην περιοχή του Δήμου Βόλου, που είναι χτισμένες σε ρέματα έχει καταγράψει η «Γεωμυθική», μία ανεξάρτητη ομάδα που ασχολείται με τις λεγόμενες «Γεωεπιστήμες» και διαθέτει δική της ιστοσελίδα και σελίδα στο Facebook. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης έχει καταγράψει περί τις δέκα περιπτώσεις σχολείων που είναι χτισμένα σε ρέματα, έξι εκ των οποίων, αποτυπώνονται στον χάρτη του Δήμου Βόλου.

«Σχολεία πάνω σε ρέματα» ο τίτλος της ενότητας που εγκαινίασε η ομάδα και στην οποία καταγράφονται μία προς μία οι περιπτώσεις των σχολικών κτιρίων, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές αφού βρέθηκαν πάνω στην… πορεία των ορμητικών νερών των ρεμάτων, μέσα στα οποία φιλοξενούνται και τα οποία λειτουργούν και σήμερα, μετά από επιδιορθώσεις που έγιναν και ελέγχους από συνεργεία της ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) και Τεχνικών Υπηρεσιών.

Περίπτωση 1η: Συγκρότημα Φυτόκου

Σοκαριστικές εικόνες αποτυπώθηκαν στο συγκρότημα Φυτόκου, όπου στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. ΙωνίαςΕργαστηριακό Κέντρο και το δημόσιο ΙΕΚ, μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel. Τα εργαστήρια ήταν στην κυριολεξία ισοπεδωμένα από τον όγκο των νερών και των φερτών υλικών.

Ακόμη και σήμερα, το σχολείο δεν λειτουργεί πλήρως. Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών διέθεσε χρηματικό ποσό – «μαμούθ» για την αποκατάσταση του σχολείου και ταυτόχρονα την ενεργειακή του αναβάθμιση. Το κτίριο των αιθουσών λειτουργεί πλέον, όμως στην πίσω πλευρά, τα εργαστήρια ακόμη ανακατασκευάζονται και αναμένεται να παραδοθούν έως τέλος του μήνα ή έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και το τοιχίο στην πλευρά του ρέματος, προκειμένου να συγκρατεί τα νερά από την είσοδό τους στον χώρο.

Όμως παραμένει στο ρέμα.

«Στις αεροφωτογραφίες που παραθέτω αριστερά της περιόδου 1945-1960 και δεξιά σήμερα. Με πράσινη γραμμή το ρέμα με κίτρινο περίγραμμα το συγκρότημα. Όπως φαίνεται το σχολείο είναι ακριβώς πάνω στο ρέμα.

Μιλήστε μου για κλιματική κρίση…» το σχόλιο της Γεωμυθικής.

Στον χάρτη αποτυπώνεται η θέση του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου πάνω στο ρέμα της περιοχής (αριστερά πριν χτιστεί το σχολείο)

«Μαγνησία των περιβαλλοντικών… θαυμάτων»

«Επιστροφή στην αγαπημένη Μαγνησία, την χώρα των περιβαλλοντικών θαυμάτων. Άλλο ένα σχολείο πάνω σε ρέμα αυτή την φορά στο χωριό Κάτω Λεχώνια», γράφει η «Γεωμυθική» στην τέταρτη -πανελλαδικά- περίπτωση που παραθέτει και αφορά στη Μαγνησία.

Και σε αυτή την περίπτωση, το ρέμα διασχίζει την αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος – Κάτω Λεχωνίων «Τοπάλειο», μέσα από την οποία πέρασε κατεβάζοντας φερτά υλικά στην κακοκαιρία Daniel. Ένα φρεάτιο 1Χ1 στην πίσω πλευρά για να συγκεντρώνει υποτίθεται τα πρώτα νερά και διάνοιξη της κοίτης ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν προς το παρόν, σε ένα σχολικό κτίριο που εξακολουθεί να υποδέχεται εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Δίπλα ακριβώς από το Τοπάλειο Δημοτικό Σχολείο περνά ρέμα στα Κάτω Λεχώνια

Τριπλέτα… στην Αγριά

«Άγρια πράγματα στην Αγριά Βόλου. Στην Μαγνησία και πάλι που δεν μας αφήνει ποτέ σε περιβαλλοντική ησυχία. Τριπλέτα αυτή την φορά στην ίδια πόλη», καταγράφει η «Γεωμυθική» για τις περιπτώσεις τριών σχολικών μονάδων που είναι χτισμένες πάνω σε ρέματα.

Πρόκειται για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγριάς «Αγιοι Απόστολοι», το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς «Γεωργιάδειο» και το 2ο Νηπιαγωγείο Αγριάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός είχε εγκαινιαστεί μόλις τρεις μήνες πριν το χτύπημα του Daniel, τον Ιούνιο του 2023 και μάλιστα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ολος ο σταθμός βρίσκεται μέσα στο ρέμα, κανείς όμως δεν φαίνεται να προβληματίζεται ή να ανησυχεί…

Σε απόσταση αναπνοής από ρέματα δύο σχολικές μονάδες στην Αγριά και μέσα στην κοίτη ρέματος βρεφονηπιακός σταθμός που εγκαινιάστηκε τρεις μήνες πριν τον Daniel

Πώς δόθηκαν άδειες;

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μελέτη για τη διευθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων, προκειμένου να προστατευτούν εγκαταστάσεις και ανθρώπινες περιουσίες. Τα σχολεία δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις κτιρίων χτισμένα πάνω σε ρέματα.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για λογαριασμό του Δήμου Βόλου που συντάσσεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αναμένεται να υποδείξει τις παρεμβάσεις και έργα που απαιτούνται για τη θωράκιση της περιοχής.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν. Πώς δόθηκαν άδειες και μάλιστα για δημόσια κτίρια πάνω σε ρέματα και δη, σχολεία;

«Είναι αναγκαίος ο έλεγχος και ενδεχόμενες παρεμβάσεις προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι ασφαλείς μέσα στα σχολεία. Και φυσικά και οι γονείς που ανησυχούν να νιώθουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή. Για να γίνουν αυτά τα κτίρια εκδόθηκαν άδειες», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

«Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός στους γονείς. Σε περίπτωση ακραίων φαινομένων θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και σχέδιο εκκένωσης των σχολείων. Να υπάρχει μέριμνα. Εμείς δεν είμαστε μηχανικοί να αποφανθούμε. Ωστόσο, αν δρομολογηθεί νέο σχολικό κτίριο, κοντά σε επικίνδυνη θέση και εξακολουθώ να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα, θα είμαι η πρώτη που θα ζητήσω επιστημονική άποψη μηχανικού και θα έρθω εγώ σε εσάς (σ.σ. στα ΜΜΕ)», το σχόλιο της προέδρου της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Βόλου, Ασημίνας Μωραΐτου.

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...