Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Πλανήτης Δίας: Ο γίγαντας αερίων του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει επιφάνεια – Πώς συμβαίνει αυτό

Πλανήτης Δίας: Ο γίγαντας αερίων του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει επιφάνεια – Πώς συμβαίνει αυτό

Ο πλανήτης Δίας δεν διαθέτει στερεό έδαφος – δεν έχει επιφάνεια, όπως το γρασίδι ή η γη που πατάμε εδώ στη Γη. Δεν υπάρχει τίποτα για να περπατήσεις και κανένα μέρος για να προσγειωθεί ένα διαστημόπλοιο.

Αλλά πώς είναι αυτό δυνατόν; Αν ο Δίας δεν έχει επιφάνεια, τι έχει; Πώς μπορεί να παραμείνει ενωμένος; Σε αυτά τα ερωτήματα προβαίνει σε ιδιάζουσα ανάλυση ο Benjamin Roulston από το The Conversation.

Πολλά πράγματα για τον πλανήτη Δία παραμένουν μυστήριο, ακόμα και τώρα καθώς η ρομποτική αποστολή Juno της NASA αρχίζει τον ένατο χρόνο της σε τροχιά γύρω από αυτόν τον παράξενο πλανήτη.Κάποια facts για τον Δία

Ο Δίας, ο πέμπτος πλανήτης από τον Ήλιο, βρίσκεται μεταξύ Άρη και Κρόνου. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, αρκετά μεγάλος ώστε να χωρούν περισσότερες από 1.000 Γαίες μέσα του, με περιθώριο.

Ενώ οι τέσσερις εσωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος – Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης – είναι φτιαγμένοι από στερεό, βραχώδες υλικό, ο Δίας είναι ένας γιγαντιαίος αέριος πλανήτης με σύνθεση παρόμοια με αυτή του Ήλιου.

Είναι μια αναταραχή, μια θυελλώδης, άγρια και ταραχώδης μπάλα αερίου. Σε ορισμένες περιοχές του Δία, οι άνεμοι ξεπερνούν τα 400 mph (περίπου 640 χιλιόμετρα ανά ώρα), σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγοροι από έναν κυκλώνα κατηγορίας 5 στη Γη.

Βίντεο



Αναζητώντας στερεό έδαφος

Αρχίζοντας από την κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης, κατεβαίνουμε περίπου 60 μίλια (περίπου 100 χιλιόμετρα) και η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνεται συνεχώς. Τελικά φτάνουμε στην επιφάνεια της Γης, είτε σε ξηρά είτε σε νερό.

Σε σύγκριση με τον Δία: Ξεκινώντας κοντά στην κορυφή της κυρίως ατμόσφαιράς του, η οποία είναι γεμάτη υδρογόνο και ήλιο, η πίεση αυξάνεται όσο κατεβαίνουμε. Αλλά στον Δία, η πίεση είναι απίστευτη.

Καθώς τα στρώματα αερίου από πάνω σας πιέζουν περισσότερο και περισσότερο, είναι σαν να βρίσκεστε στον πάτο του ωκεανού – αλλά αντί για νερό, σας περιβάλλει αέριο. Η πίεση γίνεται τόσο έντονη ώστε το ανθρώπινο σώμα θα κατέρρεε.

Κατεβαίνοντας 1.000 μίλια (1.600 χιλιόμετρα), το καυτό, πυκνό αέριο αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα. Τελικά, το αέριο μετατρέπεται σε μια μορφή υγρού υδρογόνου, δημιουργώντας αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος ωκεανός στο ηλιακό σύστημα, αν και ένας ωκεανός χωρίς νερό.

Κατεβαίνοντας άλλα 20.000 μίλια (περίπου 32.000 χιλιόμετρα), το υδρογόνο γίνεται περισσότερο σαν ρέον υγρό μέταλλο, ένα υλικό τόσο εξωτικό που μόλις πρόσφατα και με μεγάλη δυσκολία, οι επιστήμονες το έχουν αναπαράγει στο εργαστήριο. Τα άτομα σε αυτό το υγρό μεταλλικό υδρογόνο συμπιέζονται τόσο σφιχτά που τα ηλεκτρόνιά τους περιφέρονται ελεύθερα.

Στο κέντρο του τρόμου

Τελικά, θα φτάσετε στον πυρήνα του Δία. Αυτή είναι η κεντρική περιοχή του εσωτερικού του Δία και δεν πρέπει να συγχέεται με μια επιφάνεια.

Οι επιστήμονες ακόμα συζητούν τη συγκεκριμένη φύση του υλικού του πυρήνα. Το πιο δημοφιλές μοντέλο: Δεν είναι στερεό, όπως ο βράχος, αλλά περισσότερο σαν ένα καυτό, πυκνό και πιθανώς μεταλλικό μείγμα υγρού και στερεού.

Η πίεση στον πυρήνα του Δία είναι τόσο τεράστια ώστε θα ήταν σαν 100 εκατομμύρια ατμόσφαιρες της Γης να σας πιέζουν – ή δύο κτήρια Empire State να βρίσκονται πάνω από κάθε τετραγωνική ίντσα του σώματός σας.

Αλλά η πίεση δε θα ήταν το μόνο σας πρόβλημα. Ένα διαστημόπλοιο που προσπαθεί να φτάσει στον πυρήνα του Δία θα λιώσει από την ακραία θερμότητα – 35.000 βαθμούς Φαρενάιτ (20.000 βαθμούς Κελσίου). Αυτό είναι τρεις φορές πιο ζεστό από την επιφάνεια του Ήλιου.

Ο Δίας βοηθά τη Γη

Ο Δίας είναι ένα παράξενο και τρομακτικό μέρος. Αλλά αν ο Δίας δεν υπήρχε, είναι πιθανό οι άνθρωποι να μην υπήρχαν.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Δίας λειτουργεί ως ασπίδα για τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης. Με την τεράστια βαρυτική του έλξη, ο Δίας έχει τροποποιήσει την τροχιά αστεροειδών και κομητών για δισεκατομμύρια χρόνια.

Χωρίς την παρέμβαση του Δία, κάποιο από αυτά τα διαστημικά συντρίμμια θα μπορούσε να έχει συγκρουστεί με τη Γη. Αν μία από αυτές τις συγκρούσεις ήταν καταστροφική, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ένα γεγονός που θα οδηγούσε στην εξόντωση. Απλώς ρίξτε μια ματιά σε ό,τι συνέβη στους δεινόσαυρους.

Μπορεί ο Δίας να έχει δώσει μια βοήθεια στην ύπαρξή μας, αλλά ο ίδιος ο πλανήτης είναι εξαιρετικά αφιλόξενος για τη ζωή – τουλάχιστον, για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι η ίδια με τον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, ίσως η καλύτερη μας ευκαιρία να βρούμε ζωή αλλού στο ηλιακό σύστημα.

Η αποστολή Europa Clipper της NASA, μια ρομποτική αποστολή που θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024, προγραμματίζει να κάνει περίπου 50 πτήσεις πάνω από αυτόν τον δορυφόρο για να μελετήσει τον τεράστιο υποθαλάσσιο ωκεανό του.

Μπορεί να ζει κάτι στα νερά της Ευρώπης; Οι επιστήμονες δε θα το γνωρίζουν για λίγο. Λόγω της απόστασης του Δία από τη Γη, το διαστημόπλοιο δε θα φτάσει παρά μόνο τον Απρίλιο του 2030.


https://www.foxreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελληνική διατροφική πυραμίδα: Τι πρέπει να τρώνε ενήλικες και παιδιά

  Ελληνική διατροφική πυραμίδα: Τι πρέπει να τρώνε ενήλικες και παιδιά Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025 09:00 Η Ελλη...