Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Το χωριό της Μαγνησίας που πήρε το όνομά του από….. κανείς δεν ξέρει

 Το χωριό της Μαγνησίας που πήρε το όνομά του από….. κανείς δεν ξέρει

Δημοσιεύθηκε 

Σ’ ένα ίσιωμα της απόκρημνης πλαγιάς του βουνού σε ύψος 350 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω από το λιμανάκι της Νταμούχαρης και την εκπληκτική ακρογιαλιά του Παπα-Νερό, με θέα τη Χαλκιδική και την ανατολή του ήλιου πίσω από το βουνό Άθως, βρίσκεται το χωριό Μούρεσι. Το χωριό πήρε το όνομά του από….. κανείς δεν ξέρει. Μία άποψη λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από τις Μύρες της Μικράς Ασίας, μία άλλη ότι προέρχεται από το λατινικό Bourtz που σημαίνει κάστρο, μιας και υπάρχουν ερείπια ενετικού κάστρου στον όρμο της Νταμούχαρης, μια τρίτη ότι προέρχεται από τις μουριές, που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή, αφού οι κάτοικοι ασχολούνταν επαγγελματικά με τη σηροτροφία. Τέλος κάποιοι συνδέουν το όνομα με τη Σλάβικη λέξη mours, που σημαίνει βρίσκω γόνιμο μέρος, φωλιάζω.

Η κοινότητα αποτελείται από μεγάλα αρχοντικά και μονοκατοικίες από πέτρα, διάσπαρτες σε μια καταπράσινη εξοχή. Το κέντρο του χωριού είναι η πλατεία, πλακοστρωμένη με πλάκα Πηλίου, όπου βρίσκεται και η υπέροχη εκκλησία της Αγίας Τριάδας σκεπασμένη από τον ίσκιο τριών φλαμουριών. Τα διάφορα πανηγύρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται σ’ αυτή την πλατεία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από την άνοιξη και έπειτα που η φύση οργιάζει, τα σπίτια του χωριού είναι καλυμμένα από λουλούδια και σχεδόν ταυτόχρονα από ατέλειωτη, καταπράσινη βλάστηση, ιδανικό καταφύγιο από την ένταση της καλοκαιρινής ζέστης.

Αλλά και το φθινόπωρο, τα δάση στολισμένα με τα κεχριμπαρένια, κοκκινοκίτρινα, μπρούτζινα και χρυσαφένια χρώματα είναι επίσης ένα εκπληκτικό θέαμα. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε τα πάντα για τις καθημερινές σας ανάγκες, Υπάρχουν 5 εστιατόρια, τα δυο εκ των οποίων είναι σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κατάλυμα καθώς επίσης και ένα μικρό μάρκετ όπου μπορείς να αγοράσεις όλες τις βασικές προμήθειες. Στο Μούρεσι επίσης λειτουργεί όλο το χρόνο ένα αρτοποιείο, ένα κρεοπωλείο, ένα μανάβικο και δυο άλλα μπακάλικα. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το χωριό, σε ένα ξέφωτο του δάσους, βρίσκεται το ξωκκλήσι του Σταυρού. Στις 14 Σεπτεμβρίου μαζεύονται οι κάτοικοι του χωριού για να γιορτάσουν τη θρησκευτική γιορτή του Σταυρού. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι της Νταμούχαρης, του Παπα-Νερό και η Πλάκα, 7-10 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο, όπως και ο Άγιος Ιωάννης Πηλίου, το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο. Άλλες ακρογιαλιές που βρίσκονται στα 15 λεπτά διαδρομής από το Μούρεσι, είναι ο Μυλοπόταμος και η Φακίστρα – παραλίες της Τσαγκαράδας – οι Άγιοι Σαράντα, το Χορευτό και άλλες.

Η Τσαγκαράδα είναι μόνο 5 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο από το Μούρεσι. Φημισμένη για τον τεράστιο πλάτανο της που λέγεται ότι είναι πάνω από 800 χρόνια στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και την παράδοση της στην φιλοξενία, σας περιμένει να την ανακαλύψετε περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια της. Εκεί θα βρείτε και πολλά εστιατόρια, καφέ και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.

Αρθρογράφος : Νίκος Αναστασίου
Πηγή :www.einosifyllon.com

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...