Σινάνη Αικατερίνη

Το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί «μυρμήγκιασμα» στα γεννητικά όργανα και ακούσιους οργασμούς χωρίς σεξουαλική επαφή.

Tούρκοι νευρολόγοι αναφέρουν ότι οι ασθενείς συχνά καθυστερούν να διαγνωστούν, επειδή παραπέμπονται σε λάθος ειδικούς.

Το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων (RSG) ή διαταραχή επίμονης διέγερσης των γεννητικών οργάνων (PGAD), προκαλείται από λανθασμένη εκπομπή εγκεφαλικών σημάτων που ελέγχουν τα νεύρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πιστεύεται ότι προσβάλλει μόλις το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Οι ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι βρίσκονται μόνιμα στα πρόθυρα οργασμού που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση. Κάποιοι αναφέρουν ότι αισθάνονται μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή πόνο.

Θεωρείται παρόμοιο με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), ενώ κάποιοι γιατροί το χαρακτηρίζουν «άτυπη» μορφή της πάθησης.

Οι γιατροί, Buse Cagla Ari και Elifnaz Sahin από το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir της Κωνσταντινούπολης, περιγράφουν την εμπειρία μιας 35χρονης γυναίκας που ζήτησε ιατρική βοήθεια μετά από επίμονο μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα γεννητικά της όργανα επί έξι μήνες.

Στην αρχή, ένιωθε ότι το μυρμήγκιασμα επηρέαζε μόνο τη βουβωνική χώρα, αλλά σταδιακά εξαπλώθηκε στα άκρα της.

Περιέγραψε αυτές τις αισθήσεις ως οξύ δυσάρεστο πόνο, ο οποίος ανακουφιζόταν με την κίνηση των ποδιών της.

Αρχικά, τα συμπτώματά της επιδεινώνονταν πριν πέσει για ύπνο και εμφανίζονταν μετά από περιόδους ανάπαυσης. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η γυναίκα ανέφερε αυθόρμητη σεξουαλική διέγερση και οργασμούς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας - γεγονός που αναστάτωσε την επαγγελματική της ζωή.

Οι νευρολόγοι ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχογραφήματος και εξετάσεων αίματος, βγήκαν «φυσιολογικά» και δεν εξηγούσαν τα συμπτώματά της.

Μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων και της συνταγογράφησαν ένα φάρμακο που ονομάζεται πραμιπεξόλη, το οποίο επηρεάζει την εγκεφαλική ορμόνη ντοπαμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση.

Αφού προσάρμοσαν τη δοσολογία, τα συμπτώματα της ασθενούς υποχώρησαν.

Για τον τρόπο που βίωσε την πάθηση, μίλησε στο παρελθόν και η 21χρονη φοιτήτρια Scarlet Kaitlin Wallen από το Rhode Island των ΗΠΑ.

Η γυναίκα ανέφερε ότι «πάντα» ένιωθε ένα αίσθημα «τσιμπήματος καρφίτσας» και καύσου στα γεννητικά της όργανα: «Ήταν σαν να είχα φυσική διέγερση αλλά δεν το ήθελα».

Σε μια περίοδο 15 ετών, λίγες ήταν οι μέρες που δεν πονούσε και ήταν σε θέση να εργαστεί ή να παρακολουθήσει τα μαθήματά της.

Η κ. Wallen υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν κάποια νεύρα από τον κόλπο της προκειμένου να ανακουφιστεί από το συνεχές αίσθημα καύσου.

Άλλες γυναίκες με την πάθηση έχουν περιγράψει τους οργασμούς που βιώνουν ως «μια έντονη ευχαρίστηση» που μπορεί «να καταλήξει να προκαλεί πόνο».

Σε μια «καλή μέρα», μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίζει περίπου τρεις έως πέντε οργασμούς, ενώ σε μια κακή μέρα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και τους 25, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο αριθμός έφτασε τους 50.

Στο πλαίσιο μελέτης του 2020 ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εξετάστηκαν 10 ασθενείς με την πάθηση και διαπιστώθηκε ότι εννέα από αυτούς είχαν βλάβες ή προβλήματα στον κατώτερο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα που ελέγχουν τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι το ραχιαίο νεύρο, το οποίο έχει ρίζες στον νωτιαίο μυελό και φτάνει στα γεννητικά όργανα, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση στην κλειτορίδα ή το πέος.

Εξήγησαν ότι οτιδήποτε ασκεί πίεση σε ένα νεύρο ή διακόπτει τη ροή των ηλεκτρικών σημάτων, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες λόγω ανεξέλεγκτης σηματοδότησης από και προς τον εγκέφαλο.

Οι Περινευρικές Κύστεις (ή Κύστεις Tarlov), που συνήθως εντοπίζονται στη βάση της σπονδυλικής στήλης γύρω από τις νευρικές ρίζες, ήταν το πιο κοινό πρόβλημα που διαπιστώθηκε στη μελέτη.

Τα γεμάτα με υγρό εξογκώματα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα ασκώντας πίεση σε αυτά και επηρεάζοντας τη σεξουαλική λειτουργία, τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Πηγή: Mail Online

https://www.onmed.gr/