Φασολάδα: Τα μυστικά για να βγει χυλωμένη κι όχι νερομπούλι
Η πιο τέλεια συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Η φασολάδα, το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συχνά αποκαλείται «το εθνικό μας φαγητό», δεν είναι απλά μια σούπα με φασόλια, αλλά ένας γαστρονομικός θησαυρός γεμάτος γεύση και ιστορία. Ωστόσο, η επιτυχία της φασολάδας εξαρτάται από την υφή της – και συγκεκριμένα από το να πετύχουμε τη χυλωμένη σύσταση που αγαπάμε, αποφεύγοντας την απογοητευτική «νερομπούλι» εκδοχή.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της τέλειας φασολάδας, δίνοντας συμβουλές για το σωστό μαγείρεμα, τα σωστά υλικά, και τις τεχνικές που κάνουν τη διαφορά. Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς θα κάνετε τη φασολάδα σας ζεστή, πλούσια και απολαυστικά χυλωμένη, όπως ακριβώς πρέπει να είναι!
Για την χυλωμένη φασολάδα θα χρειαστείς
- 500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
- 3 καρότα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 κλων. σέλερι
- Λίγο πράσο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα αλλά όσπρια.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
- Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και μια πατάτα θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμη την παραδοσιακή φασολάδα.
- Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
- Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.
- Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό (περίπου 2,5lt).
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης.
- Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο. Μια κουτάλια της σούπας πάπρικα γλυκιά θα απογειώσει τη σουπα σου.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.
- Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.
Τα μυστικά
- Ποτέ δε μουλιάζω τα φασόλια για να φτιάξω φασολάδα. Είναι περιττή διαδικασία, αρκεί να προσέξετε τα εξής:
- Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!
- Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.
- Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.
- Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
- Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους
- Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο την φασολάδα και την κάνει πολύ νόστιμη με δεμένο ζωμό.
Ευχαριστούμε το Argiro.gr
https://www.youweekly.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου