Ακτινίδιο: Διατροφικό προφίλ και οφέλη - Ποιοι να τα αποφεύγουν
Τα ακτινίδια είναι μικρά φρούτα που κυκλοφορούν σε ποικιλίες με πράσινη και κίτρινη σάρκα.
Η Νέα Ζηλανδία είναι ο κορυφαίος παραγωγός ακτινιδίων, αλλά πλέον καλλιεργούνται και σε πολλές άλλες χώρες χώρες.
Διατροφικό προφίλ
Τα ακτινίδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχουν:
- Θερμίδες: 64
- Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
- Λιπαρά: 0,44 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Βιταμίνη C: 83% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη Ε: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη Κ: 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Φυλλικό οξύ: 7% της της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Χαλκός: 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Κάλιο: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Μαγνήσιο: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Τα ακτινίδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς μία μερίδα των 100 γραμμαρίων παρέχει πάνω από το 80% των μέσων ημερήσιων αναγκών.
Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Συμμετέχει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο οργανισμός τη χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου και νευροδιαβιβαστών.
Επιπλέον, τα ακτινίδια περιέχουν κάλιο, χαλκό, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία που έχει αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού.
Τα ακτινίδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λιπαρά και είναι καλή πηγή φυτικών ινών.
Τα οφέλη των ακτινιδίων
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα ακτινίδια μπορεί να ωφελήσουν την υγεία με τους ακόλουθους τρόπους:
Εξαιρετική πηγή ευεργετικών φυτικών ενώσεων
Εκτός του ότι περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Περιέχουν καροτενοειδή, δηλαδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα καροτίνη.
Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Ανασκόπηση 69 μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε στο αίμα, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, συνολικού καρκίνου και θανάτου από όλες τις αιτίες.
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά
Μελέτη που περιλάμβανε στοιχεία για περισσότερους από 17.000 ενήλικες διαπίστωσε όσοι ακολουθούσαν διατροφή με πολλά καροτενοειδή, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης πολυφαινολικές ενώσεις, όπως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ, οι οποίες ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο και σε όλο το σώμα.
Έρευνες δείχνουν ότι η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα των ακτινιδίων είναι υψηλότερη από πολλά δημοφιλή φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των γκρέιπφρουτ και των αχλαδιών.
Ωφελούν την υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα, όπως τα ακτινίδια, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Μία από αυτές έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της παρέμβασης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα.
Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2012, 102 άνδρες που κάπνιζαν, έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες. Παρουσίασαν μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και στη συσσώρευση αιμοπεταλίων, ή τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στο αίμα, σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου.
Η υπερδραστηριότητα των αιμοπεταλίων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, επειδή τα αιμοπετάλια μπορούν να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας πλάκες. Όταν συμβαίνει αυτό, πρόκειται για μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.
Οι άνθρωποι που καπνίζουν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας, οπότε η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης σε αυτόν τον πληθυσμό.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και να ενισχύσει την καρδιοπροστατευτική HDL (καλή) χοληστερόλη.
Ωφελούν την υγεία του πεπτικού
Τα ακτινίδια περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια ωφελούν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στην υποστήριξη των καλών βακτηρίων του εντέρου, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στο φρούτο μπορούν να βοηθήσουν στις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου.
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Μελέτη σε 79 άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα για 4 εβδομάδες βοήθησε στην αντιμετώπισή της.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ικανοποιημένοι με τη θεραπεία με ακτινίδια σε σύγκριση με την κατανάλωση ψύλλιου ή δαμάσκηνων. Η θεραπεία με ακτινίδια συνδέθηκε επίσης με το χαμηλότερο ποσοστό παρενεργειών από τις τρεις θεραπείες.
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
Τα ακτινίδια έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες και παίζει πολλούς άλλους σημαντικούς ρόλους στο σώμα.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.
Μελέτη του 2012 σε 15 άνδρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ακτινιδίου την ημέρα για 6 εβδομάδες, ήταν αρκετή για να φτάσουν σε «υγιή» επίπεδα βιταμίνης C, ενώ η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα το υψηλότερο επίπεδο που μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό.
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης C που βρίσκεται στα ακτινίδια είναι ίδια με τα συμπληρώματα βιταμίνης C, καθιστώντας τα ακτινίδια μια εξαιρετική εναλλακτική για τα χάπια συμπληρωμάτων.
Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης C είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα για 4 εβδομάδες, αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης C και βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ουδετερόφιλα σε νεαρούς άνδρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.
Τα ουδετερόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς και λοιμώξεις. Τα κύτταρα αυτά συσσωρεύουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, η οποία θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα αυτά και υποστηρίζει τη λειτουργία τους.
Πιθανοί κίνδυνοι
Η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων είναι ευεργετική για την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τους περισσότερους ανθρώπους.
Η κύρια εξαίρεση είναι για όσους έχουν αλλεργία στα ακτινίδια.
Τα ακτινίδια περιέχουν πολλά πιθανά αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένης της ακτινιδίνης, η οποία είναι το κύριο αλλεργιογόνο του ακτινιδίου.
Τα ακτινίδια μπορεί να προκαλέσουν μικρές έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Τα σημάδια μιας αλλεργίας στο ακτινίδιο περιλαμβάνουν:
- φαγούρα στο λαιμό
- πρησμένη γλώσσα
- δυσκολία στην κατάποση
- συριγμό
- κοιλιακό άλγος
- εμετό
- κνίδωση
Με πληροφορίες από Healthline
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου