Σινάνη Αικατερίνη

Η παπάγια είναι τροπικό φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Η παπάγια περιέχει ενώσεις που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και να σας βοηθήσουν να δείχνετε νέοι.

Ακολουθούν 8 σημαντικά οφέλη της παπάγιας για την υγεία:

Νόστιμη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η παπάγια είναι ο καρπός του φυτού Carica papaya. Κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό, αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο μπορεί να διασπάσει τις σκληρές πρωτεϊνικές αλυσίδες που βρίσκονται στο κρέας. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παπάγια για να μαλακώσουν το κρέας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εάν η παπάγια είναι ώριμη, μπορεί να καταναλωθεί ωμή. Ωστόσο, η άγουρη παπάγια πρέπει πάντα να μαγειρεύεται πριν την κατανάλωση - ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς ο άγουρος καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λατέξ, το οποίο μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις.

Το σχήμα της παπάγιας μοιάζει με αχλάδι και το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά. Η φλούδα της είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και πορτοκαλί όταν είναι ώριμη, ενώ η σάρκα της είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.

Ο καρπός περιέχει επίσης πολλούς μαύρους σπόρους, οι οποίοι είναι βρώσιμοι αλλά πικροί.

Μια μικρή παπάγια (152 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 59
  • Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Βιταμίνη C: 157% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Α: 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9): 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Ίχνη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών Β1, Β3, Β5, Ε και Κ.

Περιέχει επίσης καροτενοειδή και ειδικά λυκοπένιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Το σώμα απορροφά αυτά τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά από την παπάγια καλύτερα από άλλα φρούτα και λαχανικά.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αντιδραστικά μόρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη οξειδωτικού στρες, το οποίο οδηγεί σε ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών που βρίσκονται στην παπάγια, μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες.

Μελέτες δείχνουν ότι η παπάγια που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες σε ηλικιωμένους και άτομα με προδιαβήτη, ήπιο υποθυρεοειδισμό και ηπατική νόσο.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες στον εγκέφαλο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μελέτη σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ που έλαβαν εκχύλισμα παπάγιας που είχε υποστεί ζύμωση για έξι μήνες, παρουσίασαν 40% μείωση ενός βιοδείκτη που υποδεικνύει οξειδωτική βλάβη στο DNA και συνδέεται επίσης με τη γήρανση και τον καρκίνο.

Η μείωση του οξειδωτικού στρες αποδίδεται στην περιεκτικότητα της παπάγιας σε λυκοπένιο και στην ικανότητά της να απομακρύνει την περίσσεια σιδήρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι παράγει ελεύθερες ρίζες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο στην παπάγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο.

Η παπάγια μπορεί να λειτουργεί μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στον καρκίνο.

Έχει επιπλέον κάποιες μοναδικές επιδράσεις που δεν έχουν άλλα φρούτα.

Μεταξύ 14 φρούτων και λαχανικών με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μόνο η παπάγια έδειξε αντικαρκινική δράση σε καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Σε μια μικρή μελέτη σε ηλικιωμένους με φλεγμονή και προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι, παπάγια που είχε υποστεί ζύμωση μείωσε την οξειδωτική βλάβη.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η προσθήκη περισσότερης παπάγιας στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Τα αντιοξειδωτικά στην παπάγια μπορεί να προστατεύουν την καρδιά σας και να ενισχύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα ζυμωμένης παπάγιας για 14 εβδομάδες, είχαν λιγότερες φλεγμονές και καλύτερη αναλογία LDL/HDL χολήστερόλη σε σχέση με τους ανθρώπους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η βελτιωμένη αναλογία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καταπολεμά τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την αιτία πολλών ασθενειών και τόσο οι ανθυγιεινές τροφές όσο και ο τρόπος ζωής μπορούν να ευθύνονται για τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Μελέτες δείχνουν ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, όπως η παπάγια, συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

Για παράδειγμα, μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, είχαν σημαντική μείωση της CRP (C- αντιδρώσα πρωτεΐνη), ενός φλεγμονώδους δείκτη.

Βελτιώνει την πέψη

Το ένζυμο παπαΐνη στην παπάγια μπορεί να κάνει την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη.

Οι άνθρωποι στις τροπικές χώρες θεωρούν ότι η παπάγια αποτελεί φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Όσοι έλαβαν στο πλαίσιο μελέτης μια φόρμουλα με βάση την παπάγια για 40 ημέρες, είχαν σημαντική βελτίωση στη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Οι σπόροι, τα φύλλα και οι ρίζες, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι θεραπεύουν τα έλκη σε ζώα και ανθρώπους.

Προστατεύει το δέρμα

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας του σώματός σας, η παπάγια μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα σας να δείχνει πιο σφριγηλό και νεανικό.

Η υπερβολική δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών πιστεύεται ότι ευθύνεται για μεγάλο μέρος των ρυτίδων, της χαλάρωσης και άλλων βλαβών του δέρματος που εμφανίζονται με την ηλικία.

Η βιταμίνη C και το λυκοπένιο στην παπάγια προστατεύουν το δέρμα σας και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των σημείων γήρανσης.

Η συμπληρωματική χορήγηση λυκοπενίου για 10-12 εβδομάδες μείωσε την ερυθρότητα του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο, η οποία αποτελεί ένδειξη τραυματισμού του δέρματος.

Άλλη μελέτη σε ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν ένα μείγμα λυκοπενίου, βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών για 14 εβδομάδες, έδειξε ορατή και μετρήσιμη μείωση του βάθους των ρυτίδων του προσώπου.

Είναι νόστιμη και ευέλικτη

Η παπάγια έχει μια μοναδική γεύση που πολλοί άνθρωποι αγαπούν. Το κλειδί βρίσκεται στην ωρίμανσή της.

Μια άγουρη ή υπερβολικά ώριμη παπάγια μπορεί να έχει πολύ διαφορετική γεύση από μια τέλεια ώριμη.

Όταν είναι ιδανικά ώριμη, η παπάγια πρέπει να έχει κίτρινο έως πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, ίσως και μερικές πράσινες κηλίδες. Όπως συμβαίνει με το αβοκάντο, η φλούδα της πρέπει να υποχωρεί με απαλή πίεση.

Η γεύση της είναι καλύτερη όταν είναι κρύα, γι' αυτό καλό είναι να τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Αφού την πλύνετε καλά, μπορείτε να την κόψετε στη μέση κατά μήκος, να βγάλετε τους σπόρους και να τη φάτε με ένα κουτάλι, όπως το πεπόνι.

Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες τροφές που συμπληρώνουν τη γεύση της.

Πηγή: Healthline