Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Nick Cave – Για τον κυνισμό και την ελπίδα στους ανθρώπους

 Nick Cave – Για τον κυνισμό και την ελπίδα στους ανθρώπους


Αγαπητέ Valerio

Έχετε δίκιο που ανησυχείτε για τα αυξανόμενα συναισθήματα κυνισμού σας και πρέπει να αναλάβετε δράση για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, ειδικά το παιδί σας. Ο κυνισμός δεν είναι μια ουδέτερη θέση — και παρόλο που δεν ζητάει σχεδόν τίποτα από εμάς, είναι εξαιρετικά μολυσματικός και απίστευτα καταστροφικός. Κατά την άποψή μου, είναι το πιο κοινό και εύκολο από τα κακά.

Το ξέρω αυτό γιατί μεγάλο μέρος της πρώιμης ζωής μου πέρασα περιφρονώντας τον κόσμο και τους ανθρώπους. Ήταν μια θέση σαγηνευτική και επιεικής. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν νέος και δεν είχα ιδέα τι θα ακολουθούσε. Μου έλειπε η γνώση, η προνοητικότητα, η αυτογνωσία. Απλά δεν ήξερα. Χρειάστηκε μια καταστροφή για να με διδάξει την πολυτιμότητα της ζωής και την ουσιαστική καλοσύνη των ανθρώπων. Χρειάστηκε μια καταστροφή για να αποκαλυφθεί η επισφάλεια του κόσμου, της ίδιας της ψυχής του, για να καταλάβουμε ότι φώναζε για βοήθεια. Χρειάστηκε μια καταστροφή για να κατανοήσουμε την ιδέα της θνητής αξίας και χρειάστηκε μια καταστροφή για να βρούμε την ελπίδα.

Σε αντίθεση με τον κυνισμό, η ελπίδα κερδίζεται με κόπο, μας κάνει να απαιτούμε και συχνά μπορεί να αισθανόμαστε σαν το πιο ανυπεράσπιστο και μοναχικό μέρος στη Γη. Η ελπίδα δεν είναι μια ουδέτερη θέση. Είναι αντίπαλος. Είναι το συναίσθημα του πολεμιστή που μπορεί να καταστρέψει τον κυνισμό. Κάθε λυτρωτική ή αγαπητική πράξη, όσο μικρή θέλετε, Valerio, όπως το να διαβάζετε στο αγοράκι σας ή να του δείχνετε κάτι που αγαπάτε, ή να του τραγουδάτε ένα τραγούδι ή να φοράτε τα παπούτσια του, κρατά τον διάβολο στην τρύπα. Λέει ότι ο κόσμος και οι κάτοικοί του έχουν αξία και αξίζει να υπερασπιστούμε. Λέει ότι ο κόσμος αξίζει να πιστέψει κανείς. Με τον καιρό, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτσι».

Nick Cave, The Red Hand Files Τεύχος #190, Απρίλιος 2022
Φωτογραφία: Anton Corbijn
*Το The Red Hand Files ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 ως μια απλή ιδέα, ένα μέρος όπου ο Nick Cave θα απαντούσε ερωτήσεις για τους θαυμαστές του.

https://perithorio.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανάκληση ΕΦΕΤ για αποξηραμένα βερίκοκα: Ποιο προϊόν είναι - Τι εντόπισαν

 Ανάκληση ΕΦΕΤ για αποξηραμένα βερίκοκα: Ποιο προϊόν είναι - Τι εντόπισαν Bigstock Onmed Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 11:45 Με σημερινή του ανα...