Ερευνητές περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι άνθρωποι που εκτίθενται σε επίπεδα αρσενικού κάτω από το ομοσπονδιακό όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (ug/L), είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν μια νέα συζήτηση στην τρέχουσα πολιτική και το ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Tiffany Sanchez, επίκουρη καθηγήτρια επιστημών περιβαλλοντικής υγείας.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με τα επίπεδα αρσενικού στο πόσιμο νερό», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και κορυφαίοι οργανισμοί υγείας συμφωνούν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η έκθεση στο αρσενικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μείωσε το μέγιστο επίπεδο μόλυνσης για το αρσενικό στο πόσιμο νερό από 50 ug/L σε 10 ug/L το 2006, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες ότι οποιοδήποτε επίπεδο έκθεσης είναι ανθυγιεινό, εξήγησαν οι ερευνητές.

Το αρσενικό απαντάται φυσικά στα υπόγεια ύδατα και παρατηρείται συχνότερα σε περιοχές της Νέας Αγγλίας, των ανώτερων μεσοδυτικών περιοχών και της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα υγείας από μια μακροχρόνια μελέτη σε περισσότερους από 98.000 δασκάλους στην Καλιφόρνια, συγκρίνοντας περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων με την έκθεση σε αρσενικό στο πόσιμο νερό.

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μέση συγκέντρωση αρσενικού κάτω από τον στόχο της Καλιφόρνιας για τη δημόσια υγεία που είναι μικρότερος από 1 ug/L, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όσοι εκτέθηκαν σε μέσο όρο 1 έως 5 ug/L αρσενικού στο πόσιμο νερό, είχαν 5% έως 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξήθηκε στο 20% για όσους βρίσκονταν στο εύρος έκθεσης 5 έως 10 ug/L, το οποίο είναι κάτω από το ισχύον ομοσπονδιακό όριο.

Ο κίνδυνος διπλασιάστηκε φτάνοντας στο 42% για όσους εκτέθηκαν σε επίπεδα που βρίσκονταν στο ισχύον όριο των 10 ug/L ή πάνω από αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στα κρίσιμα χρονικά παράθυρα έκθεσης στο αρσενικό που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο και επικαιροποιούν την τρέχουσα αξιολόγηση του κινδύνου από το αρσενικό από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία της συνεκτίμησης των επιπτώσεων, και συγκεκριμένα των καρδιαγγειακών παθήσεων, που είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η ερευνήτρια Danielle Medgyesi, διδάκτωρ επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο Columbia.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει ηχηρή απόδειξη της ανάγκης για ρυθμιστικά πρότυπα στην προστασία της υγείας και παρέχει στοιχεία υπέρ της μείωσης του ισχύοντος ορίου για την περαιτέρω εξάλειψη του σημαντικού κινδύνου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.

https://www.onmed.gr/