Γκιούλμπασι:
Η αυθεντική σμυρναίικη συνταγή
20′ προετοιμασία
3 ώρες και 45′ μαγείρεμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
1 1⁄2 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι ή χοιρινό ή σε αναλογίες της αρεσκείας μας, σε κομμάτια-μερίδες
1/2 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
3 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
8-10 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
5 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
50 γρ. μουστάρδα
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 ml ζωμός λαχανικών
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για το γκιούλμπασι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το κρέας, περιχύνουμε με τη μουστάρδα και το λάδι και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας το κρέας με τα υλικά.
- Αφήνουμε 30 λεπτά το κρέας, να μαριναριστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα καλύψει όλο το ταψί ή τη γάστρα και θα υπάρχει και επιπλέον για να τυλίξουμε τα υλικά.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα, το ένα πάνω στο άλλο, σταυρωτά, εναλλάξ.
- Στρώνουμε τη λαδόκολλα στο σκεύος.
- Ρίχνουμε το κρέας με τα λαχανικά και τα υγρά από το μπολ και τα απλώνουμε. Σκορπίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τον ζωμό.
- Τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά τη λαδόκολλα γύρω από όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής υγρών.
- Φτιάχνουμε ένα πουγκί και το δένουμε στην κορυφή με σπάγκο κουζίνας.
- Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τυλίγουμε γύρω από το δεματάκι που έχουμε φτιάξει και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και σιγοψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 20 λεπτά «να ξεκουραστεί».
- Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο μέσα στο ταψί και μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε μια πιατέλα μαζί με τα υγρά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου