Από ποιες αιτίες θανάτου προστατεύουν οι χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές
Οι χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία, διαπιστώνει συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χώροι πρασίνου μπορούν να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία.
Αναγνωρίζοντας τις επιζήμιες επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής που σχετίζονται με τη ζέστη, ένας από τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβλέπει την παροχή καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς και προσβάσιμους πράσινους και δημόσιους χώρους, ιδίως για ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι ζουν με μακροχρόνιες παθήσεις, έως το 2030.
Παρά τον εκτεταμένο όγκο ερευνών σχετικά με τις γενικές ευεργετικές επιδράσεις των χώρων πρασίνου, ο ρόλος τους στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη παραμένει ελάχιστα κατανοητός, λένε οι ερευνητές. Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, εξέτασαν τις επιδράσεις των πράσινων ζωνών στον θάνατο και την ασθένεια σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε σχετικές δημοσιευμένες έρευνες.
Συμπεριέλαβαν υλικό που δημοσιεύθηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Δεκεμβρίου 2022 και εξέτασαν 12 μελέτες -από μια αρχική συλλογή 3.000 και πλέον ερευνών- από το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία (τέσσερις), το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ (τρεις), τη Νότια Κορέα, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία.
Πρόκειται για επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης, καθώς και πειραματικές έρευνες και ποσοτικές αναλύσεις.
Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία.
Οι περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη από ό,τι οι περιοχές με λιγότερο πράσινο, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Το αστικό πράσινο συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαφορετική μεθοδολογία και ο διαφορετικός σχεδιασμός των μελετών που συμπεριελήφθησαν, δεν επέτρεψαν τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων για περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, και ενώ η ανασκόπηση διαπίστωσε συσχετίσεις μεταξύ των αστικών χώρων πρασίνου και των επιδράσεων στην υγεία, δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτιώδεις σχέσεις.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση της επίδρασης του αστικού πρασίνου στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη και πώς αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μεταξύ άλλων», τονίζουν.
Παρ' όλα αυτά όμως καταλήγουν: «Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, προσφέροντας μια πιθανή στρατηγική για τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMJ Open.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου