Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

8+1 υγιεινές μωβ τροφές που επιβάλλεται να ενσωματώσετε στη διατροφή σας

 8+1 υγιεινές μωβ τροφές που επιβάλλεται να ενσωματώσετε στη διατροφή σας


Αρθρογράφος υγείας, MSc

Οι μωβ τροφές, παίρνουν το χρώμα τους από χρωστικές ουσίες που δρουν στο ανθρώπινο σώμα ως αντιοξειδοτικά και κυρίως από την ανθοκυανίνη. Οι χρωστικές ανήκουν σε μια ομάδα χημικών ουσιών που υπάρχουν φυσικά στα φυτά, που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες κάνουν πολλά περισσότερα από το να δίνουν χρώμα στα φυτά.

Γιατί τα μωβ τρόφιμα είναι υγιεινά;

Οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στα μωβ τρόφιμα είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται φυσικά στο σώμα με τη διαδικασία του μεταβολισμού των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες, δημιουργούνται επίσης από την έκθεση στους ρύπους, στον καπνό του τσιγάρου, στο αλκοόλ, στην υπεριώδη ακτινοβολία και σε άλλες χημικές ουσίες.

Όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών στο σώμα, προκαλείται οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση κατά την οποία το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών καταστρέφει τα κύτταρα του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το εμφύσημα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Οι μωβ τροφές, καθώς ωριμάζουν, παράγουν περισσότερη ανθοκυανίνη, η οποία παρέχει προστατευτικές ιδιότητες στο ανθρώπινο σώμα. Πέραν από την ανθοκυανίνη, τα μωβ τρόφιμα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, η οποία σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τη φλεγμονή και το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, τονώνει τη μνήμη και επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι μωβ τροφές περιέχουν και πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές μωβ τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας;

Οι πιο υγιεινές μωβ τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας είναι οι ακόλουθες:

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμούν τις φλεγμονές και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C (αντιοξειδωτικό) και φυτικές ίνες που ευνοούν την πέψη. Το αειθαλές βατόμουρο περιέχει ελλαγικό οξύ, το οποίο έχει αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Σύκα

Τα σύκα είναι πλούσια σε ένα είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης. Κάποιες ποικιλίες σύκων, συνήθως τα σύκα πιο σκούρου δέρματος, περιέχουν ισάξια ποσότητα ανθοκυνίνης με τα βατόμουρα. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι μια καλή πηγή καλίου, ασβεστίου, νατρίου, μαγνησίου και φώσφορου.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, με τα γλυκά κεράσια να είναι πιο πλούσια σε ανθοκυανίνες. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C που είναι γνωστή για τα αντιοξειδωτικά της αποτελέσματα, τρυπτοφάνη που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη , η οποία επηρεάζει τη διάθεση και μελατονίνη , η οποία βελτιώνει τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μειώνουν τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τον μυϊκό πόνο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια στην αρθρίτιδα, τον διαβήτη και τη μείωση της χοληστερίνης.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που όπως είπαμε πιο πάνω, δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα δαμάσκηνα μειώνουν τη φλεγμονή και λειτουργούν προληπτικά ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις. Μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και προστατεύουν από την απώλεια της μνήμης, συμβάλλουν στην υγεία των οστών και μειώνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Θεωρούνται επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και Κ, που συμβάλλουν στην ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα μωβ σταφύλια περιέχουν πιο πολλά αντιοξειδωτικά από τα πράσινα σταφύλια. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στο δέρμα των μωβ σταφυλιών. Τα μωβ σταφύλια περιέχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλη, η οποία έχει μελετηθεί ως ένας πιθανός παράγοντας κατά των καρδιακών και των νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινική δράση, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για εξακρίβωση αυτού του ευρήματος.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης νασουνίνη που υπάρχει στο δέρμα της μελιτζάνας. Άλλα αντιοξειδωτικά στη μελιτζάνα είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνηπου θεωρούνται πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών. Σύμφωνα με μια μελέτη, το δέρμα της μελιτζάνας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο του στομάχου. Το εσωτερικό της μελιτζάνας είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη και αποτρέπουν την αύξηση του σακχάρου του αίματος. Το δέρμα είναι πλούσιο σε  αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια παίρνουν το χρώμα τους από μια ουσία που ονομάζεται βητακυανίνη, που ανήκει σε μια ομάδα χρωστικών ουσιών, γνωστές ως βεταλαΐνες. Η βητακυανίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγγάνιο, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειας.

Μωβ λάχανο

Το μωβ λάχανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη, το μωβ λάχανο έχει 6 με 8 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο λάχανο. Περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια ένωση που υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά, η οποία έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς και αντικαρκινικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη A, που συμβάλλουν στην υγιή όραση, τα υγιή δόντια και τα υγιή οστά.

Κόκκινα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ειδικά τα κόκκινα κρεμμύδια, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, από τις οποίες πηγάζουν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.  Περιέχουν επίσης κερκετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων, μειώνοντας την ποσότητα της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα κύτταρα.  Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο ευνοεί την υγεία της καρδιάς, των οστών και των μυών. Περιέχουν ταυτόχρονα βιταμίνη C, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και βιταμίνη Β6, τα οποία ευνοούν το μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων.


+ 29 πηγές

 ©2022 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η βυθισμένη πόλη της Λακωνίας που αποκαλύπτει τα μυστικά της Αρχαίας Ελλάδας

Η βυθισμένη πόλη της Λακωνίας που αποκαλύπτει τα μυστικά της Αρχαίας Ελλάδας Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτ 2024 - 15:18 Ανακαλύψτε την ιστορία κα...