Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας
Top 10 φυτά που ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας. Φωτογραφία – Pixabay (PD)

Η τραγική μείωση των πληθυσμών των μελισσών ήταν πολύ εμφανής στις ειδήσεις πρόσφατα – και παρουσιάσαμε ένα λεπτομερές άρθρο σχετικά με τη νομική μάχη για τα φυτοφάρμακα που πολλοί πιστεύουν ότι ευθύνονται. Ωστόσο σήμερα φέρνουμε μερικά καλά νέα, τα οποία είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε τους πληθυσμούς των μελισσών επιλέγοντας φυτά που αγαπούν!

Δεν είναι μόνο μέλι που μπορούν να μας δώσουν οι μέλισσες – βασιζόμαστε στους επικονιαστές για την καλλιέργεια πολλών από τις κοινές μας καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως. Υπάρχουν πράγματι πολλοί παράγοντες που έχουν προκαλέσει τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών. Όπως αναφέρθηκε, πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στην ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων (ορισμένοι προμηθευτές φυτών κήπου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν νεονικοτινοειδή συστηματικά, επομένως βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν περιέχουν φυτοφάρμακα πριν τα αγοράσετε. Διαφορετικά, μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάπου αλλού – χρειαζόμαστε μέλισσες!). Η επιλογή βιολογικών προϊόντων στα καταστήματα ή η καλλιέργεια του δικού σας θα κάνει τη διαφορά επίσης.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην πτώση των μελισσών είναι η καταστροφή των άγριων οικοτόπων και, ενώ είμαστε στο θέμα, αντισταθείτε στο να τακτοποιήσετε τα νεκρά κούφια στελέχη των φυτών μέχρι την άνοιξη – μπορούν να προσφέρουν ένα καλό μέρος για ξεχειμώνιασμα για μοναχικές μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα.

Ορισμένα είδη μελισσών γίνονται σπάνια λόγω της μαζικής μείωσης των λιβαδιών αγριολούλουδων στη σύγχρονη γεωργία. Κάθε είδος έχει διαφορετικό μέγεθος γλώσσας, έτσι θα επισκέπτονται διαφορετικούς τύπους λουλουδιών, αλλά περιστασιακά ένα είδος με κοντόγλωσσο δαγκώνει ένα βαθύ λουλούδι για να φτάσει στο νέκταρ! Σε γενικές γραμμές, προτιμούν επίσης ιθαγενή είδη με μονή ανθοφορία.

Σχετικό: Πώς να προσελκύσετε πεταλούδες στην αυλή σας

Θα πρέπει όλοι να εξετάσουμε τώρα την παροχή πρόσθετων ευκαιριών στις μέλισσες. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο και πολλά από τα αγαπημένα λουλούδια των μελισσών τυχαίνει να είναι και δικά μας! Εδώ είναι μια λίστα με τα 10 αγαπημένα μελισσάκια:

1. Λεβάντα (Lavandula spp.) – Ένα πολύ δημοφιλές λουλούδι (είναι αυτό στην παραπάνω εικόνα) τόσο για τις μέλισσες όσο και για τους ανθρώπους, αυτό το πολυετές φυτό θα ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Η λεβάντα είναι ιδανική για να αναπτυχθεί δίπλα σε ένα μονοπάτι, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το άρωμα και να παρακολουθείτε τις μέλισσες κάθε φορά που την περνάτε.

2. Μηλιές – Μια αγαπημένη πηγή νέκταρ για τις μέλισσες, οι οποίες θα επικονιάσουν την σοδειά των καρπών σας ταυτόχρονα με το τάισμα – είναι μια αληθινή νίκη! Η φύτευση περισσότερων οπωροφόρων δέντρων στο σπίτι θα εξοικονομήσει επίσης μερικά χιλιόμετρα τροφής.

3. Borage (Borago officinalis) - επίσης γνωστό ως "Starflower" λόγω των ωραίων λουλουδιών του με πέντε πέταλα, αυτό είναι ένα ετήσιο βότανο. Μπορεί να αυτοσπορεύεται εύκολα σε καλλιεργούμενο έδαφος, επομένως δεν χρειάζεται να φυτεύεται ξανά κάθε χρόνο. Τα φύλλα είναι βρώσιμα όπως και τα ζωηρά μπλε λουλούδια, που φαίνονται υπέροχα σε σαλάτα! Είναι το αγαπημένο των μελισσών και πολλών ειδών μελισσών.

4. Comfrey (Symphytum officinale) – Ένα φανταστικό φυτό που θα προσελκύσει μια ποικιλία μελισσών στον κήπο σας. Μπορεί επίσης να γίνει ένα πλούσιο λίπασμα ή υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ιδανικό για την προώθηση της ανάπτυξης φρούτων και λουλουδιών. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας αλοιφής που βοηθά στην επούλωση των οστών και των μαλακών ιστών, εξ ου και η παλιά ονομασία της "Knitbone".

5. Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) – άλλο ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό που θα ευδοκιμήσει σε ένα περίγραμμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εδαφοκάλυψης. Εκτός από το να ταΐζεις τις μέλισσες, το τριφύλλι σου θα δεσμεύει άζωτο από τον αέρα και θα ταΐζει το χώμα. Το τσάι από κόκκινο τριφύλλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και λέγεται ότι έχει πολλά φαρμακευτικά οφέλη, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση.

6. Βάλσαμο μελισσών (Monarda spp.) – Ένα βρώσιμο φυτό της οικογένειας της μέντας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού, σαλάτας ή αποξηραμένων λουλουδιών, αλλά φροντίστε να αφήσετε αρκετά για τις μέλισσες και τις πεταλούδες! Εάν είστε αρκετά τυχεροί να βρίσκεστε σε μια περιοχή που έχει κολίβρια, αυτό το λουλούδι είναι ένα από τα καλύτερα για να τα φέρετε στον κήπο σας.

7. Viper's Bugloss (Echium vulgare) – Αυτή είναι μια αξιόπιστη πηγή τροφής για όλα τα είδη μελισσών με επαναλαμβανόμενες ανθοφορίες κατά τη διάρκεια της εποχής και η μεταγενέστερη ανθοφορία θα τους δώσει μια καλή προσφορά για το ξεχειμώνιασμα.

8. Snowdrop (Galanthus) - Οι χιονοσταλίδες είναι πολύ νωρίς για να ανθίσουν, έτσι θα δώσουν στις μέλισσες μια πηγή τροφής όταν είναι δύσκολο να τις βρείτε. Οι μονοανθισμένες ποικιλίες χιονοστιβάδων (όχι υβριδικές, φανταχτερές) είναι οι καλύτερες για τις μέλισσες – αυτό ισχύει και για άλλα είδη λουλουδιών.

9. Γάντι αλεπού (Digitalis purpurea) – Είναι απόλαυση να βλέπεις μέλισσες να χάνονται στα βαθιά άνθη μιας αλεπούδας. Αυτό το διετές φυτό είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί στα περισσότερα εδάφη και προτιμά κάποια σκιά. Θα αυτοσπερθεί και τα φυτά είναι εύκολο να μετακινηθούν τον πρώτο χρόνο τους, έτοιμα να παράγουν τις ψηλές καρφίτσες λουλουδιών τους το επόμενο έτος.

10. Greater Knapweed (Centaurea scabiosa) – Δεν ακούγεται πολύ, αλλά αυτό το εγγενές αγριολούλουδο φαίνεται υπέροχο, βγάζοντας πολλά μεγάλα μωβ άνθη σε ένα ψηλό στέλεχος.

https://off-grid.info/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας Top 10 φυτά που ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας.  Φωτογραφία – Pixabay (...