Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Συναγερμός σήμανε στην NORAD-Τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ Ilyushin Il-38 πέταξαν κοντά στο FIR ΗΠΑ και Καναδά

 

Συναγερμός σήμανε στην NORAD-Τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ Ilyushin Il-38 πέταξαν κοντά στο FIR ΗΠΑ και Καναδά

Σοβαρότατο περιστατικό μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και νορβηγικής Τράτας στον Βόρειο Ωκεανό

Συναγερμός σήμανε στην αμερικανική διοίκηση αεράμυνας γνωστή και ως NORAD, από την πτήση Τεσσάρων ρωσικών  αεροσκαφών ΑΦΝΣ κοντά στην Αλάσκα.

Πρόκειται για ρωσικά αεροσκάφη  ναυτικής συνεργασίας Ilyushin Il-38.

Το αεροσκάφος αυτό, είναι τετρακινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας και εντοπισμού υποβρυχίων, σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής.

Όπως σημειώνεται από την Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και κοντά στο FIR των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη ανοιχτά της Αλάσκας.

«Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής εντόπισε και παρακολούθησε τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν εντός της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας στις 23 Σεπτεμβρίου 2024», ανέφερε η NORAD σε έκτακτη ανακοίνωση.

«Αυτή η ρωσική δραστηριότητα στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Αλάσκας διεξάγεται σε τακτική βάση και δεν εκλαμβάνεται ως απειλή», σημείωσε η αμερικανική διοίκηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν υπογράψει συνθήκη για την ίδρυση της NORAD στις 12 Μαΐου 1958.

Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας αυτής, είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και η προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ που εισβάλλουν στον εναέριο χώρο των δύο χωρών.

Περιστατικό μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και της νορβηγικής αλιευτικής τράτας

Ναυτικό περιστατικό είχαμε μεταξύ ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου και της νορβηγικής αλιευτικής τράτας MS Ragnhild Kristine, στις 12 Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα της Νορβηγικής Οικονομικής Ζώνης, που είναι επίσης διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα FriFagbevegelse, ένοχος της σύγκρουσης ήταν το ρωσικό μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο (BOD) Admiral Levchenko.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του νορβηγικού σκάφους, Øystein Orten, οι ψαράδες βρίσκονταν στη διαδικασία απόσυρσης της Τράτας τους, όταν ένα ρωσικό πλοίο 163 μέτρων κατευθύνθηκε προς το μέρος τους με πλήρη ταχύτητα.

Ο Ορτέν έλαβε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα από τον Ρώσο πλοίαρχο Λεβτσένκο, ο οποίος του ζητούσε να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς επρόκειτο να ξεκινήσουν ναυτικές  ασκήσεις με αληθινά πυρά.
Ωστόσο, οι Νορβηγοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή των Ρώσων, επικαλούμενοι την ανάγκη ολοκλήρωσης των αλιευτικών επιχειρήσεων και πρότειναν ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να βρει άλλη θαλάσσια περιοχή για τις ασκήσεις του.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν το ρωσικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση περίπου 200 μέτρων και ήχησε σήμα συναγερμού.

Σύμφωνα με τον Όρτεν, ένας πυροβολισμός ακούστηκε αμέσως μετά, αν και το πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

Αν και η βολή των Ρώσων δεν προκάλεσε σωματικές ζημιές στη μηχανότρατα, το πλήρωμα ένιωσε ισχυρό τρέμουλο.

Μετά το περιστατικό, οι Νορβηγοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και κατευθύνθηκαν δυτικά για να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις.

Αργότερα, η νορβηγική ακτοφυλακή έφτασε στο σημείο και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον ρωσικό στρατό για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του συμβάντος.

Η Αρκτική είναι το βορειότερο σημείο της Γης και περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισλανδία και Ρωσία.

Όλες εκτός από τη Ρωσία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συναγερμός σήμανε στην NORAD-Τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ Ilyushin Il-38 πέταξαν κοντά στο FIR ΗΠΑ και Καναδά

  Συναγερμός σήμανε στην NORAD- Τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ Ilyushin Il-38 πέταξαν κοντά στο FIR ΗΠΑ και Καναδά Σοβαρότατο περιστατικό μετ...