Σινάνη Αικατερίνη

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού: Το μέλι Manuka.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο μέλι μείωσε σε ποντίκια την ανάπτυξη των όγκων κατά 84%.

«Τα ευρήματα δίνουν ελπίδα για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία», δήλωσε η Δρ. Diana Marquez-Garban, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του συγκεκριμένου μελιού σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές εστίασαν στον ER-θετικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 70-80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Το μέλι manuka μείωσε την ανάπτυξη των όγκων κατά 84% χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού ή να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέλι εμπόδισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων αυτών.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι το μέλι Manuka ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της ταμοξιφαίνης, ενός συχνά χρησιμοποιούμενου αντιοιστρογόνου φαρμάκου στη θεραπεία του ER-θετικού καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στις παραδοσιακές θεραπείες, πρόβλημα στο οποίο μπορεί να προσφέρει λύση το μέλι manuka.

Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του μελιού manuka ως φυσικού συμπληρώματος ή ακόμα και ως ανεξάρτητης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις τους και να καθοριστεί η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση του μελιού manuka σε κλινικές εφαρμογές.

Άλλα οφέλη

Εκτός από τα αντικαρκινικά οφέλη του, το μέλι μανούκα έχει πολλές ακόμη ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

  • Επούλωση των πληγών
  • Μείωση του πόνου των εγκαυμάτων
  • Υποχώρηση του βήχα
  • Καταπολέμηση των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας

Παρά το γεγονός ότι περιέχει σάκχαρα, είναι καλό και για τους διαβητικούς, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

https://www.onmed.gr/