Δήμος Πάτρας: Όχι στις θηριώδεις ανεμογεννήτριες μέσα στον Πατραϊκό κόλπο
Κατά της εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό είναι ο Δήμος Πατρέων. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στο στο Σώμα η Λαϊκή Συσπείρωση.
Κατά της εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό είναι ο Δήμος Πατρέων. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στο Σώμα η Λαϊκή Συσπείρωση.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με οδηγό τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, φόρτωσαν τα βουνά και τις πλαγιές με ανεμογεννήτριες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά.
Τώρα, έφθασε η ώρα για την εκμετάλλευση και της θάλασσας
Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 θαλάσσιες εκτάσεις με συνολική δυναμικότητα 12,4 GWh. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή υποτίθεται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αβάσταχτοι για την λαϊκή οικογένεια.
Μέχρι το 2030, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα φθάσει περίπου τα 30 GWh, πολλαπλάσια από την απαιτούμενη για την εσωτερική ζήτηση, ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τροφοδότης της Ε.Ε. και των χωρών που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές αναμετρήσεις, όπως της Ουκρανίας κ.λπ.
Μέσα στον Πατραϊκό κόλπο, από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, μέχρι το Ρίο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού κόλπου.
Η ενέργεια θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Όλες οι κυβερνήσεις με τη σειρά, έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή πολιτική, μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.
Η ληστρική επιδρομή στο καθημαγμένο εισόδημα των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών δεν είναι «στρέβλωση» που μας λέει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά είναι στον πυρήνα της πολιτικής του και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και στη φύση του κοινωνικού συστήματος που κυριαρχούν οι λίγοι.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας μαζί με τους φορείς των κατοίκων, εμπόδισαν αγωνιστικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πολύ κοντά σε οικισμούς του Δήμου μας όπως Πλατάνι, Τσελέικα, Ροδινή, Σελλά και Άνω Ζήρια, όπως επίσης και στον Ερύμανθο.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό κόλπο, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.
Καλούμε το λαό της Πάτρας, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής, με την οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να μπλοκάρει την εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.
Διεκδικούμε:
Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο.
Να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.
Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες».
https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου