Αν φέρεις αντικριστά δυο ανθρώπους με κοινό παρελθόν, ο ένας θα κατεβάσει το κεφάλι του…
Πρόσφατα άκουσα ότι αν φέρεις αντικριστά δυο ανθρώπους που κάποτε έζησαν μαζί εμπειρίες, έρωτα, ακόμη και πόνο, ο ένας από τους δυο θα χαμηλώσει το κεφάλι του και θα προσπαθήσει να αποφύγει το βλέμμα σου. Πρόκειται για μια λαϊκή ρήση που συνδέεται άρρηκτα με την ψυχολογία και τα συναισθήματα.
Είτε από αμηχανία, όπου το αίσθημα της βλεμματικής επαφής θα κάνει το άλλο πρόσωπο να νιώσει άσχημα, είτε από θλίψη, ενοχή, μεταμέλεια για όλα όσα έχουν συμβεί. Μη μπορώντας να συγκρατήσει τη φωτιά που έχει ξεσπάσει μέσα του, αντιδρά αντανακλαστικά, όπως όταν βρίσκεται κάποιος σε καταστάσεις κινδύνου. Ο οργανισμός αμύνεται με όποιον τρόπο βρει άμεσο και διαθέσιμο την εκάστοτε στιγμή.
Αναφερόμαστε σε έναν κοινό και ανθρώπινο τρόπο αντίστασης, που πολλές φορές πραγματώνεται αυτόματα και αβίαστα. Πόσο μάλλον στην ελληνική κοινωνία, τέτοιες ρήσεις δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά και σημαντικά ζητήματα της πορείας τους.
Μη νιώσεις λοιπόν άβολα αν ποτέ είσαι ο αποδέκτης μιας τέτοιας εμπειρίας. Μην ντραπείς λεπτό, ούτε στιγμή για το παρελθόν σου. Αν έχεις καθαρή συνείδηση, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
Μην νιώσεις αμήχανα μπροστά στη θέαση δυο ματιών που καρφώνονται στο πάτωμα κι όχι σε εσένα.
Να είσαι περήφανη που δεν είσαι εσύ αυτή που κατεβάζει το κεφάλι!
Αυτή είναι η δύναμη σου…
Αυτή είναι η πραγματική νίκη…
https://thewomen.gr/
Αικατερίνη Χριστοδούλου
https://oneirwnpenes.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου