Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτό το ψάρι που περπατάει στη θάλασσα φωτίζει την εξέλιξη του ανθρώπου και το πώς σταθήκαμε όρθιοι

 Αυτό το ψάρι που περπατάει στη θάλασσα φωτίζει την εξέλιξη του ανθρώπου και το πώς σταθήκαμε όρθιοι

πηγή φωτό. (Anik Grearson)
Το ψάρι red robin


Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 8:00


Αυτό το μοναδικό θαλάσσιο ον χρησιμοποίησε εξελικτικά τα ίδια γονίδια με αυτά που χρησιμοποίησε και ο άνθρωπος για να κινείται.

Το red robin είναι ένα οστεώδες ψάρι που ζει στον πυθμένα του ωκεανού, έχει έξι δομές που μοιάζουν με πόδια τα οποία χρησιμοποιεί για να… τρέχει στον πυθμένα της θάλασσας και μερικές φορές να σκάβει για λεία. Αν και μοιάζουν με άκρα, οι επιστήμονες λένε ότι τα «πόδια» είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση των πτερυγίων του πλάσματος που μοιάζουν με φτερά σε κάθε πλευρά.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι αυτά τα ψάρια αυξάνουν το μέγεθος των ποδιών τους χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων άκρων. Βρήκαν επίσης ένα συγκεκριμένο είδος του red robin  που ονομάζεται Prionotus carolinus και είναι πολύ ευαίσθητο στην αφή επιτρέποντας του έτσι να μπορεί να γευτεί τη λεία που είναι κρυμμένη στον πυθμένα της θάλασσας.

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν σε δύο ξεχωριστές εργασίες στην επιθεώρηση «Current Biology», θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ριχτεί φως στο πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθιοι πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.

«Τα ζώα της ξηράς εξελίχθηκαν από προγόνους ψαριών, επομένως κάποιο είδος σχέσης μεταξύ ανθρώπινων άκρων και πτερυγίων ψαριών δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, ήμασταν ενθουσιασμένοι που είδαμε ότι το γονίδιο που κάνει ορισμένα μέρη των πτερυγίων να αναπτύσσονται με νέο τρόπο στα red robins είναι επίσης ένα γονίδιο που ελέγχει ορισμένα οστά στον άνθρωπο» λέει ο Ντέιβιντ Κίνγκσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η προσαρμογή

Οι ερευνητές λένε ότι όπως οι αρχέγονοι πρόγονοι μας εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθια για να προσαρμοστούν στη ζωή στη στεριά πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, τα red robins ανέπτυξαν παρόμοια χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του πυθμένα του ωκεανού.

«Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη των ποδιών που περπατούσαν απαιτούσε αλλαγές στις σκελετικές δομές, μυϊκή καινοτομία και αισθητηριακό και κινητικό έλεγχο. Αυτό είναι ένα ψάρι που μεγάλωσε πόδια χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άκρων μας και στη συνέχεια επαναχρησιμοποίησε αυτά τα πόδια για να βρει θηράματα χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που χρησιμοποιεί η γλώσσα μας για να γευτεί το φαγητό. Αν και οι λεπτομέρειες για το πώς συνέβη αυτό στα ψάρια και τους ανθρώπους είναι πιθανότατα πολύ διαφορετικές, ελπίζουμε να μάθουμε γενικές αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά γονίδια και οι παλιές δομές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη φύση προκειμένου να χτιστούν νέα χαρακτηριστικά σε άγρια ​​είδη» εξηγεί ο Κίνγκσλι.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν αυτά που περιγράφουν ως «περίεργα πλάσματα», αφού έμαθαν ότι  συχνά ακολουθούνται από άλλα ψάρια λόγω της μοναδικής τους ικανότητας να βρίσκουν κρυμμένα θηράματα.

Naftemporiki.gr

https://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρματα μάχης προελαύνουν από το κέντρο του Βόλου – Τι συνέβη

Άρματα μάχης προελαύνουν από το κέντρο του Βόλου – Τι συνέβη  ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ/THENEWSPAPER.GR   28 Σεπτεμβρίου, 2024 10:18 Με απόρροια κοι...