Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα το καλοκαίρι; Δείτε πώς μπορεί να σας επηρεάσουν

 Λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα το καλοκαίρι; Δείτε πώς μπορεί να σας επηρεάσουν

Αρθρογράφος υγείας, MSc

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι δύσκολο για όλους τους ανθρώπους να παραμείνουν δροσεροί, αλλά για ορισμένα άτομα που παίρνουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακόμη πιο δύσκολο, διότι επηρεάζεται η θερμορύθμιση του σώματός τους. Θερμορύθμιση είναι ο τρόπος που έχει το σώμα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

Τα φάρμακα που επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του σώματος, κάνουν τον ασθενή να νιώθει ιδιαίτερα ζεστός κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού για να μπορέσουν να αποφύγουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Θα πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους, να ενυδατώνονται σωστά και να περιορίζουν τον χρόνο που ασκούνται.

Αν υποψιάζεστε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείτε επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις. ;

Πώς το σώμα ελέγχει τη θερμοκρασία του;

Παρόλο που ο εγκέφαλος είναι αυτός που ελέγχει κατά κύριο λόγο τη θερμορύθμιση του σώματος, σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται και άλλα συστήματα του σώματος. Η εσωτερική θερμοκρασία ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος πρέπει να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη, το σώμα παράγει θερμότητα για να την αυξήσει.

Η παραγωγή θερμότητας από το σώμα, επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση των ορμονών που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό. Η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού παράγει θερμότητα. Σε περίπτωση που ο υποθάλαμος διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή, ωθεί το σώμα να παράξει ιδρώτα, ο οποίος δροσίζει το δέρμα και κατά συνέπεια μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Ποια φάρμακα επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του σώματος;

Δεδομένου ότι η θερμορύθμιση του σώματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά μέρη του σώματος, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να την επηρεάσουν.

Ορισμένα φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του σώματος είναι τα ακόλουθα:

Ο καύσωνας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και ακόμη περισσότερο για τα άτομα που παίρνουν τα πιο πάνω φάρμακα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που λαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα φάρμακα που προαναφέραμε, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενυδατώνονται σωστά και να παραμένουν όσο γίνεται περισσότερο σε κλιματιζόμενους χώρους.

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη;

Είναι γενικά πολύ σημαντικό για όλους να γνωρίζουν τα σημάδια που ενδεχομένως να δείχνουν κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του σώματος.

Τα πιο κάτω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν θερμοπληξία:

Διαβάστε επίσης: Θερμοπληξία: Πώς θα προστατευθείτε από το θερμικό στρες;

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, τις οποίες όλοι πρέπει να γνωρίζουν, είναι το ηλιακό έγκαυμα, το εξάνθημα από τον ήλιο και οι θερμικές κράμπες.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αλλαγές αν πιστεύετε ότι τα φάρμακα που λαμβάνετε επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να διατηρεί τη θερμοκρασία του σε υγιή επίπεδα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί μπορούν να αλλάξουν τη δόση ενός φαρμάκου ή να το αντικαταστήσουν με κάποιο παρόμοιο. Τις πλείστες φορές ωστόσο, η μοναδική επιλογή είναι η καλή ενυδάτωση και η παραμονή του ασθενή σε δροσερούς χώρους, διότι τα περισσότερα φάρμακα είτε δεν μπορούν να αντικατασταθούν, είτε η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να διακοπεί για την περίοδο του καλοκαιριού.


Τονίζεται ότι τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί, πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν, πριν την έναρξη της φαρμακευτικής τους αγωγής, ανάμεσά τους και η παρεμβολή στη θερμορύθμιση, ώστε να είναι σε θέση να  ξεχωρίζουν τι είναι τελικά φυσιολογικό και πότε πρέπει να ζητούν ιατρική βοήθεια.

https://wikihealth.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...