Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Τι είναι φάβα;

 Τι είναι φάβα;

φάβα φωτογραφία


Φάβα είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από αποξηραμένους σπόρους οσπρίων, συνήθως αρακά ή λαθύρου, αλλά και από άλλα όσπρια (μπιζέλια, φασόλια κλπ).

Συγκεκριμένα από τον κλασικό πράσινο αρακά παράγεται η πράσινη φάβα η οποία όμως δεν είναι και τόσο διαδεδομένη.
Αντίθετα από τον λάθυρο ή λαθούρι παράγεται η κίτρινη φάβα, η οποία είναι ευρέως γνωστή και ως φάβα Σαντορίνης, καθώς εκεί ευδοκιμεί το συγκεκριμένο φυτό.

Το φυτό αυτό είναι άνυδρο (δηλαδή καλλιεργείται χωρίς νερό από πότισμα) και οι σπόροι του έχουν χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Μάλιστα πολλοί το αποκαλούν κίτρινο αρακά.

Η φάβα σαν τελικό φαγητό είναι μια πολύ νόστιμη αλοιφή η οποία φτιάχνεται από τα πολτοποιημένα όσπρια που αναφέραμε πιο πάνω.

Το πιάτο σερβίρεται συνήθως σαν ορεκτικό με αρκετό φρέσκο λάδι από πάνω και μπόλικο φρεσκοκομμένο κρεμμύδι ή και μαϊντανό.

Θεωρείται πολύ καλός και νόστιμος μεζές για ούζο ή τσίπουρο και συνδυάζεται συνήθως με ψάρια και θαλασσινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τρώγεται και με κρεατικά.

https://ti-einai.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πιο τρυφερό μοσχάρι σε 15 λεπτά! Το μυστικό για να μαλακώσετε γρήγορα το πιο σκληρό βόειο κρέας

Το πιο τρυφερό μοσχάρι σε 15 λεπτά! Το μυστικό για να μαλακώσετε γρήγορα το  π ιο σκληρό βόειο κρέας Για να δείτε το video, πρέπει να πατήσε...