Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διαλείπουσα νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά της οφέλη για την υγεία, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό της στην υγεία της καρδιάς.

Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν η διαλείπουσα νηστεία είναι σκληρή για την καρδιά σας, τη σχέση της με τον καρδιακό θάνατο, πώς η νηστεία γενικότερα επηρεάζει τον καρδιακό σας παλμό και ποιοι πρέπει να αποφεύγουν αυτήν τη διατροφική προσέγγιση.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία σκληρή για την καρδιά σας;

Η διαλείπουσα νηστεία θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί ακόμη και να προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη:

  • Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
  • Απώλεια βάρους και υγεία της καρδιάς: Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω διαλείπουσας νηστείας μπορεί επίσης να επηρεάσει (έμμεσα) θετικά την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τη διαλείπουσα νηστεία με προσοχή, εάν έχετε υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Οι ξαφνικές αλλαγές στα πρότυπα διατροφής μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και -δυνητικά- να οδηγήσουν σε επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Συνδέεται η διαλείπουσα νηστεία με τον καρδιακό θάνατο;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συνδέουν τη διαλείπουσα νηστεία άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ακραία διατροφική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας, μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή για εκείνα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε διαλείπουσα νηστεία, ειδικά εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία της καρδιάς σας.

Intermittent-Fasting

Επηρεάζει η νηστεία τον καρδιακό παλμό;

Η νηστεία μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στον καρδιακό σας παλμό:

  • Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV). Αυτό είναι ένα μέτρο της διακύμανσης του χρόνου μεταξύ των καρδιακών παλμών. Η αυξημένη HRV είναι γενικά σημάδι καλής καρδιαγγειακής υγείας και η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την HRV σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Πιθανοί κίνδυνοι: Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν είστε αφυδατωμένοι ή έχετε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί). Είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι και να διασφαλίσετε τη σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά τις περιόδους νηστείας.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ κάνουν διαλείπουσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι ακόλουθες ομάδες πρέπει να την αποφεύγουν ή -κατ' ελάχιστο- να την προσεγγίζουν με προσοχή:

  1. Άτομα με διατροφικές διαταραχές: Όσοι έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών μπορεί να βρουν, ότι η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί ανθυγιεινές συμπεριφορές.
  2. Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις: Άτομα με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή άλλες χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν ξεκινήσουν διαλείπουσα νηστεία.
  3. Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: Οι διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι υψηλότερες και η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του μωρού.

Σύνοψη

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, αλλά δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νηστεία επηρεάζει την καρδιά σας και το να γνωρίζετε ποιος πρέπει να την αποφεύγει είναι κρίσιμα βήματα, για να διασφαλίσετε ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για εσάς.

Να συμβουλεύεστε πάντα γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα νηστείας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες ανησυχίες για την υγεία σας.

Πηγές: mayoclinic.orgclevelandclinic.orghopkinsmedicine.orgwebmd.com

https://www.onmed.gr/