Στρατιωτικοί ταρακουνούν Παλάτι και την Αθήνα: Δεκαπενταύγουστος με Επανάσταση στου Γουδή
Πέφτει η Κυβέρνηση Ράλλη!
Όταν η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη (πατέρας του Κατοχικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη και παππούς του Γεωργίου Ράλλη πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας το 1981) βεβαιώθηκε ότι είχε χάσει πλέον την εξουσία από τα χέρια της, έστειλε στου Γουδή επιτροπή για να διαπραγματευτεί με τους στασιαστές. Οι στρατιωτικοί αξίωσαν την πτώση της κυβέρνησης και παράδοσή της στον Στρατό. Ο Ράλλης υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Γεώργιο Α’ και προ του αδιεξόδου, ο διάδοχος Κωνσταντίνος πρότεινε τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από όλα τα Κόμματα. Πραγματικά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης σχημάτισε, την επόμενη μέρα, Οικουμενική Κυβέρνηση της οποίας η πρώτη ενέργεια ήταν η παροχή αμνηστίας στους πραξικοπηματίες. Επίσης δύο από τους στασιαστές αξιωματικούς ορκίστηκαν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση.
Πολύ γρήγορα ένα από τα αιτήματα των εξεγερμένων αξιωματικών πραγματωνόταν: η απομάκρυνση από το στράτευμα του διαδόχου Κωνσταντίνου και των πριγκίπων Νικολάου, Χριστοφόρου, Ανδρέα, και του επίδοξου διαδόχου Γεωργίου. Επικεφαλής του κινήματος ήταν ο συνταγματάρχης του πυροβολικού Νικόλαος Ζορμπάς, ενώ έτερος πρωταγωνιστής του, ήταν ο- νεαρός ανθυπολοχαγός τότε- Θεόδωρος Πάγκαλος.
Το κίνημα των αξιωματικών ήταν αναίμακτο και θεωρήθηκε στρατιωτικός περίπατος, που όμως δεν ολοκλήρωσε τους στόχους του αφού αργότερα η ηγεσία του συμβιβάστηκε με τους αντιπάλους της. Την χρονική περίοδο της αστάθειας και της αβεβαιότητας που ακολούθησε, θα παίξει μείζονα ρόλο ένας Κρητικός, επαναστάτης του Θέρισου, που ονομαζόταν Ελευθέριος Βενιζέλος. Και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η Ιστορία και τα έβαλε σε τάξη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου