Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Φαγητά εστιατορίου: Σε ποια ποσότητα δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία;

 



Φαγητά εστιατορίου: Σε ποια ποσότητα δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία;



Παχυσαρκίαυψηλή αρτηριακή πίεσηπροδιαβήτηςκαρδιακές παθήσειςεγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή χοληστερίνη είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν όσοι τρώνε συνέχεια φαγητό απ’ έξω. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι περισσότεροι ενήλικες εξασφαλίζουν περίπου το 1/3 των θερμίδων τους από φαγητά που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση φαγητού απ΄ έξω, βλάπτει την υγεία. Πόσο λοιπόν φαγητό απ΄έξω μπορεί να καταναλώνει κάποιος ώστε η υγεία του να παραμείνει όσο γίνεται πιο ανέπαφη; Πάμε πιο κάτω να μάθουμε τι λένε οι ειδικοί.

Γιατί το φαγητό απ’ έξω συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα υγείας;

Το φαγητό των εστιατορίων, φτιάχνεται με τέτοιο τρόπο για να είναι όσο γίνεται πιο νόστιμο, κάτι που συνεπάγεται την προσθήκη περισσότερου βουτύρου, περισσότερου λαδιού, αλατιού και ζάχαρης από αυτήν που θα έβαζαν οι άνθρωποι στο ίδιο πιάτο αν το ετοίμαζαν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με σεφ εστιατορίων, το γρήγορο φαγητό τείνει να είναι απίστευτα θερμιδικό και ιδιαίτερα φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Το μέγεθος των μερίδων, επίσης, τείνει να είναι μεγαλύτερο, οπότε κατά συνέπεια οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο. Όταν ένας άνθρωπος μαγειρεύει στο σπίτι του, δεν φτιάχνει ποτέ τόσο μεγάλα πιάτα και δεν χρησιμοποιεί ποτέ τόσο μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αλατιού.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σπιτικών φαγητών συνδέεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής. Η χαμηλότερη ποιότητα διατροφής είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις, ανάμεσά τους οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνότερα στο σπίτι τους και τρώνε παροδικά σε εστιατόρια, τείνουν να έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά έξω, πιο μεγάλα και θερμιδικά γεύματα, αρχίζουν να τα λαχταρούν συχνότερα. Ως αποτέλεσμα, βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει, την κοιλιά τους να γίνεται μεγαλύτερη και να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες τροφής για να χορτάσουν. Το πλούσιο σε βούτυρο, ζάχαρη και νάτριο φαγητό των εστιατορίων, γίνεται γρήγορα εθιστικό και αποζητάται από όλους τους αισθητήρες του εγκεφάλου που συνδέονται με το στομάχι και την απόλαυση. Αυτή η τάση έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία με ότι αυτή συνεπάγεται. 

Πόσο συχνά μπορείτε να καταναλώνετε φαγητό απ’ έξω με ασφάλεια;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 μέχρι το 2008, έδειξε ότι αρκετοί από τους ερωτηθέντες μαγείρευαν το δείπνο τους στο σπίτι τους, κατά μέσο όρο πέντε φορές την εβδομάδα και ότι περίπου οι μισοί από αυτούς μαγείρευαν πάντα το δείπνο τους στο σπίτι τους. Μια δεκαετία αργότερα, διαπιστώθηκε ότι το 55% των ενηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών, 20 ετών και άνω, έπαιρναν φαγητό από κάποιο εστιατόριο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.


Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την υγιεινή διατροφή, δεν αναφέρουν έναν ακριβή αριθμό φορών που οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε απ’ έξω για να παραμείνουν υγιείς και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά είδη εστιατορίων και άλλων εγκαταστάσεων σίτισης που δημιουργούν μια ποικιλία διαφορετικών πιάτων και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας αυστηρός εμπειρικός κανόνας για το πόσο συχνά μπορεί κάποιος να τρώει με ασφάλεια απ’ έξω. Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, το που θα φάει κάποιος δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, δηλαδή αν θα φάει στο σπίτι ή στο εστιατόριο, μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η ποιότητα των συστατικών του φαγητού που θα φάει και το αν η προετοιμασία του είναι ή όχι υγιεινή.

Σε γενικές γραμμές, το μαγείρεμα στο σπίτι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, διότι οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο των συστατικών που προσθέτουν στο φαγητό τους, πράγμα που τους επιτρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα σάκχαρα, τα λίπη και το αλάτι και να δημιουργήσουν ισορροπημένα διατροφικά πιάτα τα οποία θα περιέχουν όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφίμων που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να είναι υγιές.

Πώς θα φάτε υγιεινά σε κάποιο εστιατόριο;

Σίγουρα, το να αποφύγει κάποιος το φαγητό σε κάποιο εστιατόριο για πάντα δεν είναι κάτι ρεαλιστικό. Πολλές φορές, φίλοι και γνωστοί μας καλούν σε πάρτι και τραπέζια και αυτή είναι μια ιδιαίτερα διασκεδαστική κοινωνική δραστηριότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Για να φάτε λοιπόν πιο υγιεινά σε ένα εστιατόριο, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Αν γνωρίζετε από μέρες ότι θα φάτε σε κάποιο εστιατόριο μια συγκεκριμένη ημέρα, κάντε προσαρμογές στα γεύματα της εβδομάδας σας, ώστε να καλύψετε τις κύριες διατροφικές ομάδες, πριν έρθει η μέρα να πάτε στο εστιατόριο.
  • Ενημερωθείτε για το εστιατόριο που θα επισκεφτείτε και ερευνήστε το μενού του. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραγγείλετε ένα πιο θρεπτικό γεύμα. Σκεφτείτε τι θα φάτε πριν πάτε στο εστιατόριο και ενημερωθείτε για τα συστατικά και τις θερμίδες του πιάτου της επιλογής σας από το διαδίκτυο.
  • Για να μην καταναλώσετε πολλές θερμίδες, παραγγείλτε το κυρίως πιάτο χωρίς ορεκτικό και χωρίς επιδόρπιο.
  • Αν δεν θέλετε να καταναλώσετε πολλές θερμίδες, δεν είστε αναγκασμένοι να φάτε όλο το φαγητό του πιάτου σας. Μπορείτε να ζητήσετε κουτάκι για να πάρετε στο σπίτι τα υπολείμματα του φαγητού σας.
  • Παραγγείλτε δύο ορεκτικά αντί για ένα κυρίως πιάτο. Τα ορεκτικά έχουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας και άλλες βαριές ζωικές πρωτεΐνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού;

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, στο οποίο όπως είπαμε πιο πάνω, το φαγητό των εστιατορίων είναι πλούσιο, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου. Περίπου τα 3/4 του αλατιού που καταναλώνουν οι άνθρωποι, προέρχονται από συσκευασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα κρεατικά και τα έτοιμα γεύματα των εστιατορίων.

Η τακτική κατανάλωση φαγητού απ΄έξω αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το σώμα;

Η παχυσαρκία επηρεάζει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικά από τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας είναι μηχανικά και γίνονται εύκολα αντιληπτά, διότι έρχονται ως αποτέλεσμα του επιπλέον σωματικού λίπους, το οποίο ασκεί πρόσθετη πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο.

Άλλες επιδράσεις της παχυσαρκίας στο ανθρώπινο σώμα είναι πιο ανεπαίσθητες και έχουν να κάνουν με τις χημικές αλλαγές που προκαλούνται στο αίμα, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, κάποιες άλλες επιδράσεις δεν είναι ακόμη εντελώς κατανοητές. Για παράδειγμα, με την παχυσαρκία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου, αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το γιατί. Την ίδια ώρα,  στατιστικά, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.


+ 8 πηγές

 ©2022 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

16 Ιδέες Παθητικού Εισοδήματος για Νέους Ενήλικες

16 Ιδέες Παθητικού Εισοδήματος για Νέους Ενήλικες Από  την Kally  στις  18 Σεπτεμβρίου 2024 Είστε στα τέλη της εφηβείας σας ή στις αρχές της...