Μιχάλης Θερμόπουλος

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, ακόμη και για όσους ασκούνται τακτικά.

Εάν βλέπετε πως τρώτε συνετά και γυμνάζεστε με συνέπεια, αλλά δεν χάνετε κιλά όπως περιμένατε, μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής σας ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πρόοδό σας.

Ακολουθούν επτά λόγοι για τους οποίους οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους μπορεί να καθυστερούν και τι μπορείτε να κάνετε για να τους ξεπεράσετε.

1. Υπερεκτίμηση των θερμίδων που καίτε

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την καθυστερημένη απώλεια βάρους είναι η υπερεκτίμηση του αριθμού των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι φορητές συσκευές ανάλυσης της σωματικής δραστηριότητας και ο εξοπλισμός στα γυμναστήρια παρέχουν συχνά... “φουσκωμένα” αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να πιστεύετε ότι έχετε κάψει περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων απ' όσες χρειάζεται, αναιρώντας τις προσπάθειές σας. Για να το αποφύγετε αυτό, εστιάστε στην ακριβή παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων σας και θεωρείστε εξαρχής ότι η καύση θερμίδων σας είναι μικρότερη από εκείνη που εμφανίζουν τα μηχανήματα.

2. Υποτίμηση των θερμίδων που καταναλώνετε

Η υπερεκτίμηση της καύσης θερμίδων είναι συνηθισμένη, αλλά και η υποτίμηση της πρόσληψης θερμίδων είναι άλλη μια παγίδα. Μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ' όσες φαντάζεστε, ειδικά αν δεν μετράτε με συνέπεια την κάθε... μπουκιά ή γουλιά. Οι κρυμμένες θερμίδες σε σνακ, ποτά, ακόμη και σε υγιεινά τρόφιμα, μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα. Η τήρηση ενός λεπτομερούς ημερολογίου διατροφής ή η χρήση μιας εφαρμογής παρακολούθησης θερμίδων θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε με ακρίβεια την πραγματική κατανάλωση θερμίδων και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

3. Δεν κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις (τρέξιμο, αεροβική κλπ) είναι εξαιρετικές για την καύση θερμίδων, αλλά αν δεν συμπεριλαμβάνετε ασκήσεις με βάρη στη ρουτίνα σας, τότε χάνετε ένα βασικό συστατικό στην απώλεια βάρους. Οι ασκήσεις με βάρη “χτίζουν μυς”, γεγονός που αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας (βασικός μεταβολισμός). Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων ακόμα και όταν δεν γυμνάζεστε. Η ενσωμάτωση ασκήσεων όπως η άρση βαρών, ή οι ασκήσεις με ζώνες αντίστασης μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς και να ενισχύσετε τον βασικό μεταβολισμό σας.

4. Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και τη διαχείριση του βάρους. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό σας και τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα για σνακ και μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων φυσικά. Επιδιώξτε τουλάχιστον 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα, για να υποστηρίξετε τους στόχους απώλειας βάρους και τη συνολική ευεξία σας.

5. Υψηλά επίπεδα στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Το άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, το άγχος συχνά οδηγεί σε κατανάλωση φαγητού για λόγους συναισθηματικής αποφόρτισης και σε λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή κάποιο χόμπι, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να υποστηρίξετε την απώλεια βάρους.

6. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, καθώς σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών και μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας. Εάν η διατροφή σας στερείται πρωτεΐνης, μπορεί να πεινάτε περισσότερο και συχνότερα μέσα στην ημέρα και να δυσκολεύεστε να χτίσετε μυς, παρά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, όπως άπαχα κρέατα, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, για καλύτερο έλεγχο της όρεξής σας και για να υποστηρίξετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

7. Προβλήματα ιατρικής φύσεως

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη. Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σας και να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους. Εάν υποψιάζεστε ότι μια ιατρική κατάσταση εμποδίζει την πρόοδό σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη εξέταση και θεραπεία.

Πηγή: health.com

https://www.onmed.gr/