Σινάνη Αικατερίνη

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε χορτοφαγική ή vegan διατροφή; Το μυαλό σας μπορεί να το θέλει, αλλά τα γονίδιά σας να αντιστέκονται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η γενετική αποτελεί σημαντικό παράγοντα του κατά πόσον ένα άτομο ανταποκρίνεται καλά ή όχι σε μια χορτοφαγική διατροφή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα που φέρουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, μπορεί να δουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου μετά τη χορτοφαγία, η οποία συνήθως συνδέεται με μειωμένα επίπεδα ασβεστίου για τους περισσότερους.

Ομοίως, μια άλλη παραλλαγή προκαλεί αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία συνήθως είναι μειωμένα στην πλειοψηφία των χορτοφάγων.

Μια τρίτη παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει στους χορτοφάγους μείωση της λειτουργίας των νεφρών, η οποία συνήθως βελτιώνεται με μια φυτοφαγική διατροφή, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι με συγκεκριμένες και επείγουσες διατροφικές απαιτήσεις που σχετίζονται με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελεγχθούν για τις προαναφερόμενες παραλλαγές πριν αλλάξουν τη διατροφή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Michael Francis, από το Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Georgia.

Ο ίδιος ο Francis ήταν χορτοφάγος για επτά χρόνια στην εφηβεία και για κάποια χρόνια μετά, αλλά πλέον τρώει κρέας ως μέρος της διατροφής του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 2.300 ακολουθούσαν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.

Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται όμως και με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι χορτοφάγοι έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένα τύπο λιπιδίων στο αίμα που μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διατροφή, που στο μέλλον οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να ακολουθούν μια αυστηρά εξατομικευμένη διατροφή προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή υγεία.

«Χτίζουμε μια επιστημονική βάση για την εξατομικευμένη διατροφή, η οποία βελτιστοποιεί την ανθρώπινη υγεία σε ατομικό επίπεδο, αντί για μονοσήμαντες διατροφικές συστάσεις», δήλωσε ο Francis.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics.

https://www.onmed.gr/