Σινάνη Αικατερίνη

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η άσκηση και οι καταστάσεις που προκαλούν άγχος και πίεση, είναι λογικό να προκαλούν εφίδρωση.

Αν όμως ιδρώνετε υπερβολικά χωρίς να συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ίσως αντιμετωπίζετε μια κατάσταση γνωστή ως υπεριδρωσία.

Αυτός ο τύπος υπερβολικής εφίδρωσης «μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου», δήλωσε η Δρ. Shoshana Marmon, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο New York Medical College.

«Δεν προκαλεί μόνο σωματική επιβάρυνση, αλλά και κοινωνική δυσφορία» αναφέρει.

Ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγγενή με υπεριδρωσία, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχουν ως σύμπτωμα την υπερβολική εφίδρωση ή καταναλώνουν τρόφιμα ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφίδρωση.

Όπως συμβαίνει και με τη φυσιολογική εφίδρωση, η ζέστη, το αίσθημα άγχους και τα πικάντικα φαγητά ή η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της υπεριδρωσίας, δήλωσε η Marmon.

Κάποια από τα σημάδια της υπεριδρωσίας είναι:

  • Εφίδρωση που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού εμφανών λεκέδων ιδρώτα στα ρούχα ή στα χέρια. Ο ιδρώτας δυσκολεύει απλές καθημερινές κινήσεις όπως το γύρισμα ενός πόμολου πόρτας ή τη χρήση πληκτρολογίου υπολογιστή.
  • Ιδρώτας που είναι συνήθως ορατός στο δέρμα
  • Δέρμα που γίνεται μαλακό, λευκό και ακόμη και ξεφλουδίζει σε ορισμένες περιοχές
  • Συχνότερες δερματικές λοιμώξεις, όπως μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων ή των ποδιών

«Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την υπεριδρωσία, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων» δήλωσε η Δρ. Marmon.

«Συνεργαστείτε με ένα δερματολόγο για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς».

Απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερβολικής εφίδρωσης, είναι τα εξής:

  • Xρήση αντιιδρωτικού, το οποίο προκαλεί απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων, αναστέλλοντας την εφίδρωση. Αντίθετα, τα αποσμητικά απλώς καλύπτουν τη μυρωδιά του ιδρώτα και την οσμή του σώματος. Συνιστάται η εφαρμογή αντιιδρωτικού σε στεγνό δέρμα πριν από τον ύπνο και στη συνέχεια ξανά το πρωί. Εφαρμόστε το σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος ιδρώνει αισθητά, συμπεριλαμβανομένων των χεριών (παλάμες), της πλάτης και πίσω από τα γόνατά σας.
  • Τα υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, είναι πάντα προτιμότερα.
  • Η ύπαρξη ενός εφεδρικού σετ ρούχων όταν χρειάζεται είναι επίσης μια καλή ιδέα.
  • Αλλάζετε συχνά παπούτσια και αφήνετέ τα να στεγνώσουν (μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο συνεχόμενες ημέρες). Τα φυσικά υλικά, όπως το δέρμα, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα σε σχέση με τα συνθετικά ή τα πλαστικά υποδήματα.
  • Επιλέγετε βαμβακερές κάλτσες που βοηθούν στην απομάκρυνση της υγρασίας από το δέρμα.

Όλα τα παραπάνω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης μυκητιάσεων και άλλων λοιμώξεων.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα «ημερολόγιο ιδρώτα» που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα μέρη και τις καταστάσεις όπου η εφίδρωση είναι πιο συχνή, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Τέλος, φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Η υπεριδρωσία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ αμήχανα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η Marmon δήλωσε ότι η εκπαίδευση σχετικά με την κατάσταση και η ένταξη σε ομάδες υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: healthday.com

https://www.onmed.gr/