Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ποιο σπουδαίο φεστιβάλ έρχεται στον Βόλο για πρώτη φορά;

Ποιο σπουδαίο φεστιβάλ έρχεται στον Βόλο για πρώτη φορά; 


 17 Ιουλίου, 2024 10:30

Η Εργαστηριακή Ομάδα Κινηματογράφου “24 Καρέ” διοργανώνει από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024 το 1ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ”. Ο πυρήνας του φεστιβάλ θα είναι ένας διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους, με μία κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες καλλιτέχνες του χώρου. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, καθώς και μία πληθώρα εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων.

Όπως μας λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές του φεστιβάλ: “Η βασική ιδέα του φεστιβάλ γεννήθηκε πριν από πλέον τρία χρόνια, όπου ως λάτρεις του σινεμά και επίδοξοι επαγγελματίες του τομέα δυσκολευόμασταν να βρούμε ηθοποιούς και καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουμε τις ταινίες που φανταζόμασταν. Έτσι, θέσαμε ως στόχο να οργανώσουμε και να συσπειρώσουμε μια κοινότητα φοιτητών και νέων που να μοιράζονται τη δίψα για γνώση και το πάθος μας για τον κινηματογράφο. Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα βράδυ Παρασκευής, αποφασίσαμε να συντονίσουμε την Εργαστηριακή Ομάδα Κινηματογράφου “24 Καρέ”. Με σημαντική υποστήριξη από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου “Τρίτος Όροφος” και συγκεκριμένα της Μαρίας Καραζάνου, καταφέραμε να οργανώσουμε τακτές συναντήσεις στον χώρο του πανεπιστημίου. Κάθε Τρίτη προσκαλούσαμε επαγγελματίες του χώρου να μας μοιραστούν εμπειρίες και μαθήματα για οτιδήποτε έχει να κάνει με κινηματογράφο, από το σενάριο μέχρι μοντάζ και τη μουσική. Στόχος μας ήταν η θεωρία να γίνει πράξη, γι’ αυτό στα πλαίσια των συναντήσεων βιντεοσκοπούσαμε ταινιάκια με έμφαση σε διαφορετικά, κάθε φορά, κομμάτια της παραγωγής και σύνθεσης μιας ταινίας. Μέσω αυτού, μάθαμε πολλά, αλλά και γνωρίσαμε πολύ κόσμο με το ίδιο πάθος για δημιουργία. Παρόλα αυτά, η φοιτητική ζωή τελείωσε κάποια στιγμή και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε αυτή την κοινότητα ζωντανή. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ. Σύντομα, αυτή η ιδέα έφτασε στα αυτιά του κ. Πιατά ο οποίος είδε, σε αυτήν, την ίδια ομορφιά που είχαμε δει και εμείς. Έτσι με τη βοήθεια του καταφέραμε να οργανώσουμε το φεστιβάλ αυτό που θα σας παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο.”

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα οραματίζεται την καθιέρωση του Βόλου ως έναν πυρήνα οπτικοακουστικής δημιουργίας για όλη την Ελλάδα. Μέσω ενός φεστιβάλ στοχευμένου σε νέες και νέους καλλιτέχνες ευελπιστούμε να δώσουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες για να αναδείξουν τις δουλειές τους σε πανελλήνιο επίπεδο. Αλλά κυρίως, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ευελπιστούμε  στην αναζωπύρωση της καλλιτεχνικής σκηνής του Βόλου, την προώθηση των οπτικοακουστικών τεχνών και την ανάδειξη της πόλης και των νέων καλλιτεχνών της.

Παρότι υπάρχουν αρκετά φεστιβάλ κινηματογράφου διασκορπισμένα στη χώρα, κανένα δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους και νέες. Με αποτέλεσμα, νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες του χώρου δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν άμεσα το ταλέντο τους.  Η  γεωγραφική θέση της πόλης του Βόλου -στο κέντρο της χώρας- λειτουργεί στο να δημιουργήσουμε, πραγματικά, έναν πυρήνα οπτικοακουστικής γέννησης. Ας γίνει, λοιπόν, ο Βόλος ο κινητήριος τροχός για να ακουστούν αυτές οι φωνές των νέων καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου “24 Καρέ” θα είναι διαγωνιστικό και θα απευθύνεται σε νέους και νέες (έως 35 ετών), με θεματική «Καταστροφή & Αναγέννηση».

Η ελπίδα για την αναγέννηση του κατεστραμμένου ή του χαμένου, εγγενής στην ανθρώπινη φύση, ενσαρκώνεται από τα αρχαία χρόνια σε μύθους, σύμβολα και δοξασίες. Συνδεδεμένη βαθιά με την επιθυμία μας για αιώνια ζωή, αλλά και τη νοσταλγία για ότι έχουμε χάσει, συναντάται συχνά στην καλλιτεχνική δημιουργία και έχει εμπνεύσει αναρίθμητα έργα.

Στη σημερινή εποχή, η καταστροφή εισβάλλει στην καθημερινότητα με διάφορες μορφές. Ο πόλεμος και η γενοκτονία, η περιβαλλοντική κρίση και οι φυσικές καταστροφές είναι κάποιες από αυτές. Μπροστά στην καταστροφή, η ελπίδα για αναδημιουργία γιγαντώνεται και καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ανάγκη μας για υλική, πνευματική και ψυχολογική αναγέννηση, είναι και η αφορμή επιλογής της συγκεκριμένης θεματικής για το 1ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ”.

Στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους θα απονεμηθούν 6 βραβεία, από μία κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες καλλιτέχνες του κινηματογραφικού και του οπτικοακουστικού χώρου: Μακράκη Άννα για την υποκριτική, Μακρής Γιώργος για το σενάριο, Παπαχρήστου Ντάνα για την επιμέλεια ήχου, Σπετσιώτη Νάνσυ για τη σκηνοθεσία και Ψυχούλης Αλέξανδρος για την εικόνα. Επίσης, θα απονεμηθεί το βραβείο καλύτερης ταινίας από ολόκληρη την κριτική επιτροπή, και ένα βραβείο κοινού. Συνολικά 7 βραβεία για τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους. Παράλληλα με τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, θα λάβει χώρα και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, με την ίδια θεματική και περιορισμούς. Η κριτική επιτροπή για τον διαγωνισμό φωτογραφίας αποτελείται από τον Ζαφειρίδη Αργύρη, τον Κορδά Απόστολο και την Παπαθανασίου Ελένη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνεται με μια σειρά εργαστηρίων με επίκεντρο τα οπτικοακουστικά μέσα και τον κινηματογράφο, καθώς και παράλληλες προβολές από το Τμήματα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ευχαριστούμε τον Απόστολο Κορδά, καθηγητή του τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών για τη βοήθεια του και για τα εργαστήρια που θα αναλάβει. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τη  Σοφία Μαχαιρίτσα για τη στήριξη της στην οργάνωση του φεστιβάλ, δανείζοντας μας λίγη από την εμπειρία της.

       Σας καλούμε, λοιπόν, στις 31 Οκτωβρίου και έως τις 2 Νοεμβρίου του 2024, να παρακολουθήσετε, να συμμετέχετε και να δημιουργήσετε μαζί μας, στο πλαίσιο του 1ου Νεανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ”, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στην αγαπημένη μας πόλη του Βόλου.

             Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, βρείτε μας στο: www.24karefest.com .

https://www.thenewspaper.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απίστευτο: Τι βρήκαν μέσα στο στομάχι γυναίκας που ταξίδευε στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ

  Απίστευτο: Τι βρήκαν μέσα στο στομάχι γυναίκας που ταξίδευε στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ Η 30χρονη γυναίκα συνελήφθη στο διεθνές αερ...