Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε ένταση και συχνότητα.

Μερικοί βιώνουν πονοκεφάλους σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, κάτι που εκτός από την καθαυτή ενόχληση, τους προκαλεί απορίες και ανησυχία.

Η κατανόηση των πιθανών αιτιών αυτών των τακτικών πονοκεφάλων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την πρόληψή τους.

Συνήθεις αιτίες καθημερινών πονοκεφάλων

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ένας κύριος τύπος πονοκεφάλου που είναι γνωστός για τον έντονο πόνο και την κυκλική του φύση. Συνήθως συμβαίνει την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενδεχομένως σε περιόδους που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες. Ο πόνος συνήθως εστιάζεται γύρω από το ένα μάτι και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως δακρύρροια, ερυθρότητα και ρινική συμφόρηση στην πληγείσα πλευρά. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες πιστεύεται ότι συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και είναι πιο συχνοί στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Ημικρανία

Οι ημικρανίες είναι ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να εμφανιστεί τακτικά. Συχνά προκαλούνται από διάφορους παράγοντες όπως το στρες, οι ορμονικές αλλαγές, ορισμένες τροφές ή αλλαγές στα πρότυπα ύπνου. Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν έντονο παλλόμενο πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες την ίδια ώρα κάθε μέρα, λόγω της σταθερής τους έκθεσης σε συγκεκριμένους παράγοντες που τις προκαλούν.

Πονοκέφαλος τάσεως

Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης χαρακτηρίζονται από έναν θαμπό, επώδυνο πόνο γύρω από το μέτωπο ή το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από άγχος, κακή στάση σώματος και ένταση των μυών. Εάν η καθημερινή σας ρουτίνα περιλαμβάνει δραστηριότητες που συμβάλλουν σε αυτούς τους παράγοντες, όπως μεγάλες περιόδους καθισιού στο γραφείο ή ανεπαρκούς ύπνου, μπορεί να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους τύπου έντασης την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Πονοκέφαλοι κατάχρησης φαρμάκων

Γνωστοί και ως rebound (κεφαλαλγίες ανάκαμψης), αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν εάν χρησιμοποιείτε τακτικά φάρμακα... για τον πονοκέφαλο! Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμό μπορεί να συνηθίσει σε αυτά τα φάρμακα, οδηγώντας σε συχνότερους πονοκεφάλους, όταν η επήρεια του φαρμάκου περνάει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης και υποτροπής πονοκεφάλου, συχνά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Διαταραχή ύπνου

Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και σχετικές διαταραχές, όπως η άπνοια ύπνου, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθημερινούς πονοκεφάλους περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η έλλειψη ύπνου αποκατάστασης μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανεκτικότητας του οργανισμού στον πόνο, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους. Εάν το πρόγραμμα ύπνου σας έχει διαταραχθεί ή δεν κοιμάστε αρκετά ποιοτικά, μπορεί να ξυπνάτε με πονοκέφαλο την ίδια ώρα κάθε μέρα (συνήθως τα πρωινά).

coffee-headache-kafes-ponokefalos

Πιθανά ερεθίσματα για τους καθημερινούς πονοκεφάλους

Στρες και άγχος

Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, προκαλώντας μυϊκή ένταση και αλλάζοντας την αντίληψη του πόνου. Εάν αντιμετωπίζετε άγχος σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπως κατά τις ώρες εργασίας ή τις μετακινήσεις σας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο την ίδια στιγμή.

Διατροφικοί παράγοντες

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα. Οι συνήθεις “ένοχοι” είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη, η σοκολάτα και τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα. Εάν καταναλώνετε αυτά τα είδη τακτικά σε συγκεκριμένες ώρες, μπορεί να παρατηρήσετε ένα αντίστοιχο μοτίβο στους πονοκεφάλους σας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η καθημερινή έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους. Τα έντονα φώτα, οι δυνατοί θόρυβοι ή οι έντονες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ειδικά σε εκείνους που είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εάν εκτίθεστε σε αυτούς τους παράγοντες “ενεργοποίησης” μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, όπως στον χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης, μπορεί να ευθύνονται για τους τακτικούς σας πονοκεφάλους.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε προβλέψιμους χρόνους. Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, που σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές, μπορεί να εμφανιστούν την ίδια ώρα κάθε μέρα, λόγω του φυσικού ορμονικού ρυθμού του σώματός σας.

ponokefalos-imikrania

Διαχείριση και πρόληψη των καθημερινών πονοκεφάλων

Προσδιορίστε τις συνθήκες που τους προκαλούν

Η τήρηση ενός “ημερολογίου πονοκεφάλου” μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα πρότυπα και τα ερεθίσματα που σχετίζονται με τους καθημερινούς σας πονοκεφάλους. Σημειώστε την ώρα της ημέρας, τις δραστηριότητες, τα τρόφιμα και τυχόν στρεσογόνους παράγοντες, που συμπίπτουν με τους πονοκεφάλους σας. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την πρόληψη μελλοντικών πονοκεφάλων.

Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα

Η καθιέρωση σταθερών ρουτινών ύπνου, σίτισης και άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας και στην μείωση της πιθανότητας καθημερινών πονοκεφάλων. Επιδιώξτε τακτικά μοτίβα ύπνου και ισορροπημένα γεύματα, για να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς σχετικούς ερεθισμούς.

Εξασκηθείτε στις τεχνικές χαλάρωσης

Τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων. Η ενσωμάτωση πρακτικών χαλάρωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, που σχετίζονται με το άγχος.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν οι καθημερινοί σας πονοκέφαλοι επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι σώφρον να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και να σας συστήσει κατάλληλες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή άλλες θεραπείες για την αποτελεσματική διαχείριση των πονοκεφάλων σας.

Πηγή: health.com

https://www.onmed.gr/