Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος της Jane Austen "Pride and Prejudice"

 Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος της Jane Austen "Pride and Prejudice"  

i

Από Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ στις 22 Ιουνίου 2024

Συγγραφή , επιμέλεια και μετάφραση - Narayan Gir

Η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Jane Austen ήταν κόρη ενός εφημέριου μιας εκκλησίας του χωριού. Πέρασε όλη της τη ζωή μακριά από την πόλη στο χωριό. Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1775 στο Στίβενσον του Χάμσαϊρ. Παρέμεινε ανύπαντρη σε όλη της τη ζωή. Όταν πέθανε στο Winchester στις 18 Ιουλίου 1817, θάφτηκε κοντά στην εκκλησία.

Η εικόνα της μοναχικής του ζωής είναι ξεκάθαρη στα μυθιστορήματά του. Είδε έναν πολύ περιορισμένο τομέα της κοινωνίας. Η ανώτερη οικογένεια του χωριού και η κοινωνία των μεγαλοαστών επιχειρηματιών, αυτό ήταν το κτήμα του. Άρχισε να γράφει πολύ γρήγορα. Όμως λόγω κοινωνικής αξιοπρέπειας εκείνη την εποχή, έπρεπε να εκδώσει τα μυθιστορήματά του ανώνυμα.

Το Pride and Prejudice εκδόθηκε το 1813. Αυτό θεωρείται το καλύτερο μυθιστόρημά του. Το μυθιστόρημα που παρουσιάζεται φημίζεται για την ψυχολογική του ανάλυση. Σε αυτό, η αφήγηση προχωρά με την ιδέα. Έχει αιχμηρή σάτιρα και ρίχνει φως στην κοινωνική τάξη. Η γνώση της Jane Austen για την κοινωνία εκείνη την εποχή και η ανάλυση της γυναικείας καρδιάς είναι μοναδικές σε αυτό.  

Όλη η ιστορία του μυθιστορήματος εν συντομία  

Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα από τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα στον κόσμο. Έχει δώσει το μήνυμα ότι ο γάμος δεν πρέπει να γίνεται για πλούτη ή κύρος, αλλά για αγάπη. Η ιστορία του μυθιστορήματος Pride and Prejudice επικεντρώνεται στην οικογένεια Bennet και την Elizabeth ειδικότερα. Το μυθιστόρημα ξεκινά στο Longbourn, την κατοικία της οικογένειας Bennet. Οι Bennetts ζουν στο Longbourn με τις πέντε κόρες τους. Όλες οι κόρες τους (Jane, Elizabeth, Mary, Kitty και Lydia) είναι ακόμα ανύπαντρες. Η κυρία Μπέννετ ανησυχεί για τον γάμο της κόρης της. 

Μια μέρα, η κυρία Μπένετ μαθαίνει ότι ένας πλούσιος νεαρός ονόματι Τσαρλς Μπίνγκλεϊ έχει έρθει να ζήσει στο Νόδερφιλντ Παρκ. Εκείνο το μέρος ήταν λίγο μακριά από το σπίτι του. Η κυρία Μπένετ είναι ενθουσιασμένη που το ακούει αυτό. Σκέφτηκε ότι θα ήταν υπέροχο αν στον Τσαρλς άρεσε μια από τις κόρες της. Μετά από αυτό, ο κ. Επιμένει να στείλει τον Μπένετ σε μια κοινωνική επίσκεψη στον Τσαρλς Μπίνγκλεϊ. 

Ο Κάρολος ήταν ένας πολύ φιλικός νεαρός άνδρας. Και αυτός ο κ. Συναντιέται με τον Bennett με πολύ ενθουσιασμό. Μετά από αυτό, ο Κάρολος οργανώνει ένα είδος χορού σε μια αίθουσα συνεδριάσεων. Όλοι οι χωριανοί ήταν καλεσμένοι. Σε αυτό το πάρτι όλοι γνωρίζουν επίσης τις αδερφές του Charles Caroline και Louisa. Ο Τσαρλς συνοδευόταν από την καλύτερή του φίλη Ντάρσυ. Και μιλούσε για τον εαυτό του πιο πλούσιο από τον Τσαρλς. 

Ο Κάρολος αγαπήθηκε από όλους λόγω της εύθυμης φύσης του. Ελκύεται από τη μεγαλύτερη κόρη της κυρίας Μπένετ, Τζέιν, και μάλιστα χορεύει μαζί της. Αλλά ο φίλος του η Ντάρσυ ήταν πολύ σοβαρός. Αρνούνταν επίσης να χορέψει με την αδερφή της Τζέιν, Ελίζαμπεθ. Όλοι θα τον θεωρούσαν αλαζόνα και αγενή. 

Λίγες μέρες αργότερα, οι αδερφές του Charles Caroline και Lucia προσκαλούν την Jane στο κτήμα τους και η Jane πηγαίνει εκεί. Αλλά μια μέρα αρρωσταίνει γιατί βρέχεται στη βροχή. Πρέπει λοιπόν να μείνει εκεί για λίγες μέρες. Η αδερφή του Ελισάβετ στέλνεται να τον φροντίσει. Σταδιακά, η Ντάρσυ αρχίζει να συμπαθεί την Ελίζαμπεθ λόγω της καλής φύσης και της κατανόησής της. Αλλά αυτό δεν αρέσει στην αδερφή του Τσαρλς. Γιατί η ίδια της άρεσε η Ντάρσυ. 

Μετά την ανάρρωση, η Τζέιν και η Ελίζαμπεθ επιστρέφουν στο Fur. Εκεί βρίσκουν έναν νεαρό με το όνομα Κόλιν. Ήταν ο μακρινός συγγενής τους. Και, είχαν μερίδιο περιουσίας. Γιατί τότε η περιουσία ήταν διαθέσιμη μόνο στους άνδρες. Ο Κόλιν γελούσε πολύ. Σύντομα εξέφρασε την επιθυμία του να παντρευτεί την Ελισάβετ. Όμως η Ελισάβετ τον άρεσε και έτσι απέρριψε την πρότασή του. 

Αυτή τη στιγμή, ένα στρατόπεδο εγκαθίσταται κοντά. Τότε ένας όμορφος στρατιώτης που ονομάζεται Wickham γίνεται φίλος της Elizabeth. Της λέει ότι η Ντάρσυ έχει πάρει δόλια την περιουσία του. Αυτό κάνει την Ελίζαμπεθ να αισθάνεται χειρότερα για την Ντάρσυ. Η κρύα εποχή ξεκινά. Ο Τσαρλς και η Ντάρσυ πάνε στο Λονδίνο. Η Τζέιν είναι πολύ απογοητευμένη όταν ακούει αυτά τα νέα. 

Μετά από αυτό, είναι γνωστό ένα εκπληκτικό πράγμα, στο οποίο ο Κόλιν αρραβωνιάστηκε την καλή φίλη της Ελίζαμπεθ, Σάρλοτ. Όταν τη ρωτούν, του λέει ότι της αρέσει ο Κόλιν και ότι τουλάχιστον η ζωή της θα είναι καλύτερη. Μετά από αυτό και οι δύο παντρεύονται σύντομα. Η Ελισάβετ υπόσχεται να συναντήσει τη φίλη της στο σπίτι της στο Λονδίνο. 

Μετά από αυτό, η Jane πηγαίνει στο Λονδίνο με τη θεία της κυρία Gardiner. Ήλπιζε ότι ο Τσαρλς θα βρισκόταν εκεί. Συναντά την αδερφή του Τσαρλς στο Λονδίνο και μιλάει πολύ σκληρά. Όμως ο ίδιος ο Κάρολος δεν έρχεται να τη συναντήσει. Η Τζέιν είναι πολύ απογοητευμένη μετά από αυτό. Αυτό που σκέφτεται είναι ότι ίσως ο Κάρολος δεν θέλει να την παντρευτεί. 

Την επόμενη άνοιξη, η Ελισάβετ πηγαίνει στο Λονδίνο για να επισκεφτεί τη φίλη της Σάρλοτ. Το σπίτι της Σάρλοτ ήταν κοντά στο σπίτι της Λαίδης Κάθριν. Ήταν η θεία της Ντάρσυ. Μια μέρα που ο Ντάρσυ επισκεπτόταν το σπίτι της θείας του, είδε την Ελίζαμπεθ. Μετά από αυτό άρχισε να έρχεται συχνά στο σπίτι της θείας του για να μπορεί να δει την Ελισάβετ. Μια μέρα γνώρισε την Ελισάβετ και του έκανε πρόταση γάμου. Η Ελισάβετ σοκάρεται στο άκουσμα αυτό και ταυτόχρονα απορρίπτει την πρότασή του. Μετά είπε ειλικρινά ότι δεν της άρεσε καθόλου. Γιατί είναι περήφανος άνθρωπος. Είχε αποξενώσει τον Τσαρλς από την Τζέιν και ήταν αυτός που πήρε δόλια το κτήμα του Γουίκαμ. Αφού τα άκουσε όλα αυτά, η Ντάρσυ έφυγε ήσυχα. Αργότερα όμως έστειλε ένα γράμμα στην Ελισάβετ. Στην επιστολή, είπε - είχε αποστασιοποιήσει τον Τσαρλς από την Τζέιν, γιατί δεν πίστευε ότι το ειδύλλιό τους ήταν σοβαρό. Και, έφταιγαν επίσης κάποια άτομα στην οικογένεια της Ελισάβετ, που ήθελαν μόνο η Τζέιν να παντρευτεί τον Τσαρλς για ένα καλύτερο σπίτι. Ο γάμος πρέπει να είναι μια σχέση αγάπης και όχι θέμα επιχείρησης ή συναλλαγής. Αν και οι δύο αγαπούν αληθινά ο ένας τον άλλον, αυτή η απόσταση θα τους κάνει να το συνειδητοποιήσουν. Και θα βρουν χρόνο να κατανοήσουν σωστά τη σχέση τους. Αυτό που είπε ο Ντάρσι στην επιστολή ήταν ότι δεν είχε αφαιρέσει την περιουσία του Γουίκαμ. Και είπε ψέματα στην Ελισάβετ. Η πραγματική ιστορία είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα, ο πατέρας του Wickham ήταν ο επικεφαλής υπηρέτης του πατέρα του Darcy. Ο πατέρας της Ντάρσι άφησε ευγενικά κάποια περιουσία στο όνομα του Γουίκαμ. Όμως ο Wickham προσπάθησε να απαγάγει τη 15χρονη αδερφή της Darcy για να πάρει περισσότερη προίκα. Εξαιτίας της οποίας ο πατέρας της Ντάρσυ θύμωσε και του στέρησε το μερίδιό του. 

Αφού διάβασε το γράμμα, η Ελίζαμπεθ άλλαξε στάση απέναντι στην Ντάρσυ. Όσο την αφορούσε, η Ντάρσυ δεν ήταν τόσο κακή όσο νόμιζε. Ντρεπόταν για την οικογένειά του. Γιατί αυτό που έλεγε την αλήθεια ήταν ότι η μητέρα του ήθελε απεγνωσμένα να παντρευτεί την Τζέιν με τον Τσαρλς μιας πλούσιας οικογένειας. Η Ντάρσυ σωστά είπε ότι ο γάμος πρέπει να είναι μια σχέση καρδιάς. 

Η Ελίζαμπεθ και οι υπόλοιποι, λόγω των προκαταλήψεών τους, νόμιζαν ότι η Ντάρσι ήταν το λάθος άτομο. Αυτό που οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν περηφάνια ήταν μόνο η λογική του. Η άρνηση της Ντάρσι να χορέψει με την Ελίζαμπεθ στην αρχή σήμαινε ότι πολλοί άντρες θα του σύστηναν τις κόρες τους μόνο λόγω των χρημάτων του. Αλλά η Ντάρσι αργότερα ανακάλυψε ότι η Ελίζαμπεθ ήταν πραγματικά καλή στην καρδιά και γενναιόδωρη, έτσι την ερωτεύτηκε. Γιατί ο ίδιος ήταν έτσι. 

Μετά την επιστροφή στο σπίτι, η Ελίζαμπεθ δεν έδωσε μεγάλη σημασία στον Wickham. Γιατί τώρα ήξερε την πραγματικότητά του. Μια μέρα το στρατόπεδο άρχισε να φεύγει από εκεί. Η μικρή κόρη του Μπένετ, η Λυδία, λυπήθηκε πολύ από αυτό. Είχε αρχίσει να της αρέσει πολύ ο Γουίκαμ. Παρακάλεσε τον πατέρα της να την αφήσει να πάει στο Μπράιτον, όπου έμενε ένας οικογενειακός φίλος. Μάλιστα, ήθελε να συναντήσει τον Wickham εκεί. Επειδή εκείνο το σύνταγμα είχε μετακομίσει στο Μπράιτον. 

Η Ελισάβετ πήγε ξανά στο Λονδίνο το επόμενο καλοκαίρι. Αυτή τη φορά μένει με τη θεία της Gardiner. Μόλις πάνε στο Pemberley, την περιοχή της Darcy. Η Ελίζαμπεθ μαθαίνει ότι η Ντάρσυ έχει βγει έξω και συμφωνεί να πάει εκεί. Τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα όταν βλέπει την περιοχή Pemberley. Ήταν σαν κάστρο. Και υπήρχαν μεγάλοι κήποι εδώ. Σύμφωνα με τους υπηρέτες εκεί, ο αφέντης τους Ντάρσυ είναι πολύ ευγενικός και ανοιχτόκαρδος και τους βοηθά πάντα. Τότε ξαφνικά η Ντάρσυ έρχεται εκεί. Τους συναντά όλους με μεγάλη χάρη και τους εξυπηρετεί με πολύ αγάπη. 

Μια μέρα η Ελίζαμπεθ μαθαίνει από ένα γράμμα από το σπίτι ότι η αδερφή της Λίντια Γουίκαμ έχει τραπεί σε φυγή. Ήταν ντροπή για όλη την οικογένεια. Μετά πηγαίνει γρήγορα σπίτι. Κύριος. Bennett και Mr. Ο Γκάρντινερ πάει να φέρει τη Λυδία. Αργότερα όμως ο κ. Ο Μπένετ επιστρέφει με άδεια χέρια. Δεν μπορεί να βρει τη Λυδία πουθενά. 

Μετά από όλη την ελπίδα της οικογένειας Bennet, οι Mr. Λαμβάνει ένα γράμμα από τον Gardiner. Ανέφερε ότι η Lydia και ο Wickham είχαν ανακαλυφθεί και ότι ήταν έτοιμοι να παντρευτούν με ετήσιο εισόδημα. Η οικογένεια Μπένετ όλα αυτά κ. Σκέφτηκε ότι ο Γκάρντινερ μπορεί να το έκανε, αλλά η Ελίζαμπεθ ανακάλυψε ότι όλα αυτά ήταν δυνατά λόγω της Ντάρσυ. Μετά από αυτό, η τιμή της οικογένειας Bennet σώθηκε. Μετά το γάμο, ο Wickham και η Lydia γύρισαν σπίτι για να συναντηθούν με όλους. Αλλά η οικογένεια Bennet δεν ήταν πολύ ευχαριστημένη μαζί τους. Μετά από αυτό έφυγαν από εκεί και πήγαν στη Βόρεια Αγγλία. Υπήρξε μια νέα ανάρτηση του Wickham. 

Μετά από λίγο καιρό ο Charles και η Darcy επέστρεψαν για να ζήσουν στο Netherfield. Ο Τσαρλς και η Τζέιν συναντιούνται ξανά. Αυτή τη φορά ήταν πολύ σοβαροί για τον ρομαντισμό. Εκεί, η Ντάρσυ πήγε επίσης να συναντήσει την οικογένεια Μπένετ. Αλλά δεν είπε τίποτα άλλο στην Ελίζαμπεθ. Αν και στην καρδιά του την ήθελε. Μια μέρα, ο Τσαρλς πήγε στην οικογένεια Μπένετ και ζήτησε το χέρι της Τζέιν. Αυτό έστειλε ένα κύμα ευτυχίας σε όλη την οικογένεια. Μετά από αυτό, όλοι έκαναν μια μεγαλειώδη τελετή με την ευκαιρία αυτή. 

Μια μέρα η θεία της Ντάρσυ, η Λαίδη Κάθριν, ήρθε επίσης στο Νέδερφιλντ. Συναντά την Ελίζαμπεθ και λέει - Άκουσα ότι η Ντάρσυ θέλει να σε παντρευτεί. Λέει όμως ότι το σπίτι της Ελισάβετ δεν είναι κατάλληλο για την Ντάρσυ. Βάζει την Ελίζαμπεθ να ορκιστεί να μην παντρευτεί την Ντάρσυ. Ωστόσο, η Ελισάβετ το αρνήθηκε ευθέως και είπε - Δεν έχω αρραβωνιαστεί ακόμα με την Ντάρσυ, αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση ενάντια στην ευτυχία μου. Αφού το άκουσε αυτό, η λαίδη Κάθριν έφυγε και τα είπε στην Ντάρσυ όλα αυτά. Μετά από αυτό, η Ντάρσυ ήταν πολύ χαρούμενη. 

Μετά από λίγο καιρό, η Ντάρσυ πηγαίνει βόλτα με την Ελίζαμπεθ. Τότε η Ντάρσι ρωτά την Ελίζαμπεθ αν τα συναισθήματά της έχουν αλλάξει ακόμα. Επιπλέον, της κάνει ξανά πρόταση γάμου. Η Ελισάβετ δέχεται με χαρά την πρότασή του αυτή τη φορά. Όλη η οικογένεια είναι χαρούμενη αφού έμαθε αυτά τα νέα. 

Μετά από λίγο καιρό η Τζέιν και ο Τσαρλς και η Ελίζαμπεθ και η Ντάρσυ παντρεύονται. Όλοι απολαμβάνουν την τελετή με την ευκαιρία αυτή για πολλές μέρες. Έτσι, οι ανησυχίες της κυρίας Μπένετ μειώνονται αφού οι κόρες της παντρεύονται

https://narayangiri.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κί­μων Κα­λα­μά­ρας: Γράμ­μα­τα σὲ συρ­τά­ρι…

  Κί­μων Κα­λα­μά­ρας: Γράμ­μα­τα σὲ συρ­τά­ρι… Posted on  30 Ἰούνιος 2024  by planodion Κί­μων Κα­λα­μά­ρας Γράμ­μα­τα σὲ συρ­τά­ρι… ΡΟΣΕΧΕ...