Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ξηρός πνιγμός είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να συμβεί αφότου ένα παιδί έχει βρεθεί στο νερό, ακόμα κι αν δεν εισέπνευσε σημαντική ποσότητα νερού

Ο ξηρός πνιγμός συνήθως εκδηλώνεται εντός 24 ωρών από την έκθεση στο νερό και είναι κρίσιμο να αναγνωριστούν εγκαίρως τα συμπτώματα.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό πνιγμό, όπου το νερό εισέρχεται στους πνεύμονες, ο ξηρός πνιγμός συμβαίνει όταν μια μικρή ποσότητα νερού προκαλεί σπασμό και κλείσιμο των φωνητικών χορδών του παιδιού. Αυτή η απόκριση, γνωστή ως λαρυγγόσπασμος, εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ξηρός πνιγμός: Συμπτώματα

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά από κολύμπι ή παιχνίδι στο νερό:

  • Βήχας: Επίμονος βήχας που δεν υποχωρεί
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία να πάρει το παιδί βαθιά ανάσα
  • Πόνος στο στήθος: Παράπονα για πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
  • Μεγάλη κόπωση: Ασυνήθιστη κούραση ή λήθαργος, που μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα σαν τυπική κούραση μετά το κολύμπι.
  • Αλλαγές συμπεριφοράς: Ευερεθιστότητα ή ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά, που υποδηλώνει μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Πώς συμβαίνει ο ξηρός πνιγμός

Ο ξηρός πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον όπου εμπλέκεται νερό, όπως σε θάλασσα, σε πισίνα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου στο σπίτι. Είναι πιο συχνός στα παιδιά, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στην κατάποση ή την εισπνοή νερού.

  • Σύντομη βύθιση: Μια γρήγορη βουτιά κάτω από το νερό, ακόμα κι αν το παιδί φαίνεται καλά μετά.
  • Παιχνίδι με νερό: Πιτσίλισμα και παιχνίδι, που οδηγεί στην είσοδο νερού στο στόμα ή την μύτη.
  • Συμβάντα εκτός κολύμβησης: Μια απλή γουλιά νερό κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ξηρό πνιγμό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο ξηρός πνιγμός μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς τα κλασικά σημάδια πνιγμού, όπως το να παλεύει κανείς μέσα στο νερό ή να βυθιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ξηρός πνιγμός: Προληπτικά μέτρα

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ξηρού πνιγμού, εξετάστε αυτά τα προληπτικά βήματα:

  • Επίβλεψη: Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά, όταν είναι κοντά ή μέσα στο νερό.
  • Μαθήματα κολύμβησης: Εγγράψτε τα παιδιά σε μαθήματα κολύμβησης, για να μάθουν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο νερό.
  • Εκπαιδεύστε για την ασφάλεια στο νερό: Μάθετε στα παιδιά να μην καταπίνουν ή να εισπνέουν νερό και να αποφεύγουν το έντονο παιχνίδι στο νερό.
  • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: Προσέξτε τα συμπτώματα του ξηρού πνιγμού και ενεργήστε γρήγορα εάν εμφανιστούν.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να βιώνει ξηρό πνιγμό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών. Οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν και να θεραπεύουν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αναπτυχθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών.

Άμεση δράση:

  • Καλέστε το 166 εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
  • Πηγαίνετε στα Επείγοντα νοσοκομείου, εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα υγείας για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ξηρό πνιγμό.

Ο ξηρός πνιγμός, αν και σπάνιος, είναι μια κατάσταση που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η γνώση του τρόπου αντίδρασης μπορεί να σώσει ζωές.

Πηγές: health.comcdc.gov

https://www.onmed.gr/