Τι βρίσκεται στην “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης;
Ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, πέταξε μια τεράστια κοτσάνα, που χρειάστηκε μια εβδομάδα για να κάνει τον γύρω των κοινωνικών δικτιών. Κατά την διάρκεια της ακρόασης για τον προϋπολογισμό της NASA, ένας βουλευτής ρώτησε τον Nelson γιατί η Κίνα στέλνει διαστημόπλοια στο πίσω μέρος της Σελήνης. Και εκεί πέταξε την κοτσάνα.
«Θα έχουν ένα προσεδάφιο στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού, που είναι η πλευρά που είναι πάντα σκοτεινό», είπε ο Νέλσον, πρώην γερουσιαστής και αστροναύτης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης της 17ης Απριλίου . «Δεν σκοπεύουμε να πάμε εκεί».
Προχώρησε λέγοντας στον βουλευτή ότι «Δεν ξέρουμε τι υπάρχει στο πίσω μέρος του φεγγαριού».
Αυτό φυσικά είναι λάθος από όλες τις πλευρές. Ο Nelson ίσως δεν περίμενε την ερώτηση και τα έχασε, απαντώντας ότι του κατέβηκε στο κεφάλι, αν και δεν θα έπρεπε. Όπως και να έχει η απάντησή του δεν ήταν αληθής. Η λεγόμενη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δεν είναι καθόλου σκοτεινή, παρά την ονομασία της. Επίσης, δεν είναι καθόλου άγνωστη στους επιστήμονες.
Ποιά είναι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης;
Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ή αλλιώς η μακρινή πλευρά, είναι αυτή που δεν βλέπει ποτέ προς την Γη, αφού η Σελήνη είναι παλιρροϊκά κλειδωμένη με την Γη. Στην πραγματικότητα όμως λαμβάνει την ίδια ποσότητα φωτισμού με την κοντινή προς την Γη πλευρά.
Μάλιστα η πιο σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι το σημείο που θα στείλει η NASA τους αστροναύτες του Artemis III τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για την νότια περιοχή του φεγγαριού, που οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχει θαμμένο νερό. Όμως αυτή η περιοχή είναι γεμάτη από κρατήρες, που είναι δημιουργούν μεγάλες περιοχές με σκιά.
Γιατί βλέπουμε μόνο την μία πλευρά της Σελήνης;
Η Σελήνη χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη. Τον ίδιο χρόνο χρειάζεται να κάνει και μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης.
Πριν την εξερεύνηση του διαστήματος, αρκετοί πίστευαν πως η άλλη πλευρά της Σελήνης ήταν σκοτεινή και παγωμένη, κάτι για το οποίο έγραψαν και οι Pink Floyd το 1973, με το Dark Side of the Moon.
Η αλήθεια είναι πως η μακρινή πλευρά της Σελήνης ήταν ένα μυστήριο για τους ανθρώπους, μέχρι τον Οκτώβριο του 1959. Τότε, το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, Luna 3, έκανε μια πέρασε από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού και το φωτογράφησε. Οι φωτογραφίες που έστειλε πίσω είχαν αρκετό θόρυβο, αποκαλύπτοντας μια αρκετά διαφορετική επιφάνεια από αυτή που είχαμε συνηθίσει.
Περίπου μισό αιώνα αργότερα, η NASA θα εκτοξεύσει το Lunar Reconnaissance Orbiter, για να εξερευνήσει την περιοχή από το διάστημα. Από τότε έχουμε λάβει πολλές εικόνες και δεδομένα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης, ενώ έχει πλήρως χαρτογραφηθεί.
Πως είναι η μακρινή πλευρά της Σελήνης;
Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι πως η πλευρά που δε μπορούν να δουν οι άνθρωποι από την Γη, είναι αρκετά διαφορετική, τουλάχιστον οπτικά. Η κοντινή πλευρά είναι γεμάτη από κρατήρες που σχηματίζουν κάτι σαν πρόσωπο. Οι κρατήρες αυτοί έχουν σχηματιστεί από αστεροειδείς που έπεσαν στην επιφάνια της Σελήνης, προκαλώντας άνοδο λάβας. ‘Ομως, η λάβα που αναβλήθηκε από τους κρατήρες, δημιούργησε μια πιο σκοτεινή όψη, ενώ διέγραψε τους προηγούμενους κρατήρες, σβήνοντας λίγη από την γεωλογική ιστορία του φεγγαριού.
Η μακρινή πλευρά της Σελήνης είναι κάπως διαφορετική, αφού καλύπτεται από περισσότερους κρατήρες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένης και της τεράστιας λεκάνης του Νότιου Πόλου-Aitken.
Κατά τη διάρκεια της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, για την κατάκτηση της Σελήνη, κανένα από τα διαστημικά σκάφη δεν προσσεληνώθηκε στην μακρινή πλευρά, κυρίως γιατί το φεγγάρι εμπόδιζε την επικοινωνία μεταξύ Γης και σεληνακάτου. Όμως, το 2018, η Κίνα έβαλε έναν δορυφόρο αναμετάδοσης επικοινωνίας στο διάστημα, περίπου 64.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης. Ο δορυφόρος θα μπορεί να αποκαταστήσει την επικοινωνία και στην πίσω πλευρά της Σελήνης.
https://techmaniacs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου