Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί καπνιστές που σχεδιάζουν να κόψουν το τσιγάρο ανησυχούν για την αύξηση του σωματικού βάρους που συχνά το συνοδεύει. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια πιθανή εξήγηση γι' αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία και η οποία αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 80.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερο και να τηρούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

"Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση για τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολισμό, κάτι που βοηθάει τους καπνιστές στον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί συχνά σε αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους”, αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό BMC Public Health.

Οι 5 βασικές διατροφικές συνήθειες των καπνιστών

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: καπνιστές και μη καπνιστές. Η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το πόσο κάπνιζαν και οι διατροφικές τους συμπεριφορές αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά ερωτηματολόγια. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων επίσης μετρήθηκε κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των καπνιστών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Έτσι, λοιπόν, οι καπνιστές:

  1. Είναι δύο φορές πιο πιθανό να παραλείψουν γεύματα
  2. Έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσουν μεταξύ των γευμάτων και συνήθως δεν τρώνε φαγητό ως ανταμοιβή ή από πλήξη, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές
  3. Είναι 50% πιο πιθανό να μείνουν περισσότερες από 3 ώρες χωρίς φαγητό
  4. Τείνουν να τρώνε λιγότερα γεύματα την ημέρα και δυσκολεύονται να αφήσουν κάτι στο πιάτο τους
  5. Έχουν 8% περισσότερες πιθανότητες να φάνε τηγανητό φαγητό, 70% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν αλάτι και 36% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν ζάχαρη στα γεύματά τους

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι συνδέσεις είναι ισχυρότερες στα ηλικιωμένα άτομα σε σύγκριση με τους νεαρότερους ενήλικες. Η πιθανότητα προσθήκης αλατιού και ζάχαρης στα γεύματα ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθιστώντας τους άνδρες καπνιστές πιο επιρρεπείς σε κακές διατροφικές συνήθειες.

"Η ανησυχία της αύξησης βάρους είναι μια κοινή αιτία που πολλοί καπνιστές διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο ή αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς με μειωμένη πρόσληψη τροφής και χειρότερη ποιότητα διατροφής, που χαρακτηρίζεται από συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και προσθήκη αλατιού και ζάχαρης στα γεύματα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση βάρους που παρατηρείται συνήθως όταν οι καπνιστές κόβουν το τσιγάρο”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ.Scott Willis.

Πηγή: medicaldaily.com

https://www.onmed.gr/