Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Μαστέλο Σίφνου

Μαστέλο Σίφνου

 Μαστέλο Σίφνου


Μαστέλο Σίφνου, σας προτείνουμε να φτιάξετε και είμαστε σίγουροι πως θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα!!

Το μαστέλο Σίφνου όπως και η ρεβυθάδα είναι από τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Το κρέας που χρησιμοποιούμε για να το φτιάξουμε είναι το αρνί ή το κατσίκι. Η συνταγή είναι πολύ απλή και με λίγα υλικά. Χρειαζόμαστε εκτός από το κρέας, μπόλικο κόκκινο κρασί, αρκετό άνηθο, αλάτι, πιπέρι και κληματόβεργες.

Το όνομά της η συνταγή το πήρε από το σκεύος στο οποίο ψήνεται. Η Σίφνος φημίζετε για τα κεραμικά της, ένα από τα πολλά και ιδιαίτερα κεραμικά είναι και το μαστέλο, ένα κωνικό σκεύος το οποίο έχει στενό πυθμένα και φαρδύ άνοιγμα. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε και ως μία ιδιόμορφη γλάστρα. Το μαστέλο δεν έχει καπάκι.

Αν δεν έχετε σκεύος μαστέλο μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με την ίδια επιτυχία σε μία γάστρα!!

Απαραίτητο στοιχείο της συνταγής είναι οι κληματόβεργες τις οποίες και στρώνουμε στον πάτο του σκεύους σε σταυρωτό σχήμα με σκοπό να δημιουργήσουν μία σχάρα. Με αυτόν τον τρόπο το φαγητό δεν θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους και θα πάρει επίσης και μία επιπλέον αρωματική γεύση. Το κρασί είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Επιλέξτε ένα καλό κόκκινο ξηρό κρασί και προσθέστε το στο φαγητό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

Τα παλαιότερα χρόνια το μαστέλο Σίφνου το έψηναν σε ξυλόφουρνο. Αν βρεθείτε σε κάποιο χωριό που έχει ξυλόφουρνο μη διστάσετε να το δοκιμάσετε. Αν πάλι δεν έχετε αυτή την επιλογή χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρικό φούρνο σιγοψήνοντας το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες μέχρι κυριολεκτικά να λιώνει!!


  • Text size  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...