Σινάνη Αικατερίνη

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει μια σειρά σοβαρών νευρολογικών επιπτώσεων, όπως δείχνουν νεότερα ερευνητικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο εγκεφαλικές παθήσεις όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ημικρανία, η νόσος Αλτσχάιμερ, η επιληψία και η σκλήρυνση κατά πλάκας, προειδοποιεί νέα ανασκόπηση μελετών.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο του κλίματος σε ορισμένες εγκεφαλικές παθήσεις, ιδίως στα εγκεφαλικά επεισόδια και στις λοιμώξεις του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sanjay Sisodiya, καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 332 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1968 και 2023.

«Οι κλιματικές μεταβολές που αποδείχθηκε ότι είχαν επίδραση στις ασθένειες του εγκεφάλου περιλάμβαναν ακραίες θερμοκρασίες (τόσο χαμηλές όσο και υψηλές) και μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας - ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες για την εποχή», δήλωσε ο Sisodiya.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονταν κατά τη διάρκεια ημερών με υψηλή θερμοκρασία ή κυμάτων καύσωνα.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με άνοια ήταν πιο ευάλωτα σε καταστάσεις που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, όπως η θερμοπληξία ή η υποθερμία, καθώς και σε καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές.

«Η μειωμένη επίγνωση του κινδύνου συνδυάζεται με μειωμένη ικανότητα αναζήτησης βοήθειας ή μετριασμού της πιθανής βλάβης, όπως με το να πίνουν περισσότερα υγρά σε ζεστό καιρό ή με την επιλογή κατάλληλων ρούχων. Κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη διακύμανση της θερμοκρασίας, οι θερμότερες ημέρες και οι καύσωνες οδηγούν σε αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία και θνησιμότητα που σχετίζονται με την άνοια» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πολλές διαταραχές της ψυχικής υγείας συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ή το ακραίο κρύο και την υπερβολική ζέστη.

«Οι νυχτερινές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Ο κακός ύπνος είναι γνωστό ότι επιδεινώνει μια σειρά από εγκεφαλικές παθήσεις», δήλωσε ο Sisodiya.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι νεότερες έρευνες είναι πιο πιθανό να βρουν περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των εγκεφαλικών παθήσεων, δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια παλαιότερων μελετών μπορεί να μην ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να επηρεάσουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων.

«Οι μελέτες πραγματοποιούνται στη διάρκεια μιας ανησυχητικής επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών και θα πρέπει να παραμένουν ευέλικτες και δυναμικές, καθώς παράγουν πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες τόσο για τα άτομα όσο και για τους οργανισμούς».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology.

https://www.onmed.gr/