Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Συγκλονίζει η ιστορία άστεγης από τον Βόλο

 Συγκλονίζει η ιστορία άστεγης από τον Βόλο

συγκλονίζει-η-ιστορία-άστεγης-από-τον-1068942

Πάνω από 80 άστεγοι έχουν περάσει από τον ξενώνα του Δήμου Βόλου – Σωσίβιο σε δύο οικογένειες με μικρά παιδιά

Η αστεγία της ξεκίνησε μόλις πριν λίγα χρόνια, όταν έχασε τη δουλειά της και χώρισε με τον άντρα της. Διώχθηκε από το σπίτι της όταν έμεινε άνεργη, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τα δυο ενήλικα παιδιά της και βρέθηκε να κοιμάται στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Για λίγες ημέρες… Ηταν όμως αρκετές για να νιώσει ανασφάλεια, μοναξιά και εξαθλίωση.

Η κ. Ελπίδα εντάχθηκε στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου. Όταν βρέθηκε στο ασφαλές περιβάλλον έκλαιγε με λυγμούς. «Θα μου περάσει» έλεγε και τα δάκρυα που κυλούσαν ήταν δάκρυα χαράς ότι τα βάσανά της λάμβαναν τέλος. Όμως η πορεία της επανένταξής της δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας εξαιτίας των οποίων έχανε και τις δουλειές που έβρισκε. Κάθε φορά απογοητευόταν, τα παρατούσε, μα κάθε φορά προσπαθούσε πάλι από την αρχή. Κάθε φορά όμως ένα γεγονός αποτελούσε αφορμή να βρει κίνητρο να προσπαθήσει ξανά…

Ακόμη και οι κοινωνικοί λειτουργοί του ξενώνα είχαν απογοητευτεί από τις ατυχίες της. «Να διαχειριστούμε ένα ακόμη θέμα υγείας ή την απογοήτευση από μια ακόμη προσπάθεια να αποκατασταθεί εργασιακά. Εκείνη εκεί!!! Βράχος ψυχραιμίας διάβαζε τις αγγελίες κάθε πρωί, πίνοντας τον καφέ της, έπαιρνε την τσαντούλα τα και πήγαινε στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά», περιγράφει η νοσηλεύτρια Χαρίκλεια Βασιλειά.

Η μέρα που όλα άλλαξαν ήταν όταν βρήκε δουλειά ως εσωτερική σε άλλη πόλη. Εφυγε ξαφνικά, ήταν ευχαριστημένη με τη δουλειά της, καλοί άνθρωποι οι εργοδότες της, καλό το εργασιακό περιβάλλον και επιτέλους η τύχη της χαμογέλασε.

Πέρασε από τη δομή προγραμματισμένα να υπογράψει τα χαρτιά της αποχώρησης. Την επόμενη μέρα βρήκαν στα ντουλάπια τους όλοι ένα μιρκοδωράκι. Άλλος μια σοκολάτα, δύο – τρία τσιγάρα, άλλος κάτι που είχε ανάγκη… κάτι σαν αποχαιρετιστήριο δώρο. Αφησε δώρα και στο προσωπικό από μία γλάστρα λουλούδια! «Ολοι την θυμούνται, αλλά και εκείνη δεν μας ξεχνά. Η αλήθεια είναι ότι οι κόποι της ανταμείφθηκαν, δεν έχασε την πίστη και την αξιοπρέπειά της. Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς, μας είπε», περιγράφει η Χαρίκλεια Βασιλειά.

Αυτή ήταν μία από τις 12 ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες αστέγων, που πέρασαν από τον ξενώνα του Δήμου Βόλου και κατάφεραν να ξαναβγούν με το κεφάλι ψηλά στην κοινωνία. Διαβάστηκαν από στελέχη του ξενώνα, σε ημερίδα που φιλοξενήθηκε χθες το απόγευμα, στο δημαρχείο Βόλου από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, συγκλονίζοντας για την δύναμη που βρήκαν άνθρωποι να ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν.

Δέκα άτομα σήμερα στον Ξενώνα

Σήμερα, στον Ξενώνα Αστέγων Δήμου Βόλου, φιλοξενούνται δέκα άτομα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Βούλα Αναγνώστου. Πρόκειται για επτά άντρες και τρεις γυναίκες, μεμονωμένες περιπτώσεις αστέγων, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για επανένταξη.

Σύμφωνα με την κ. Αναγνώστου, ο αριθμός των φιλοξενούμενων έχει μειωθεί καθώς στη δομή δεν παρέχεται απλώς φιλοξενία. «Φροντίζουμε για την κοινωνική επανένταξή τους. Να βρουν μία δουλειά, ένα σπίτι, να επανασυνδεθούν με το οικογενειακό περιβάλλον. Μέλημά μας είναι βγαίνοντας από το ξενώνα, να το κάνουν έχοντας ψηλά το κεφάλι», σημειώνει η κ. Αναγνώστου.

Η ίδια ωστόσο παραδέχεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άστεγοι στην πόλη. Πρόκειται για άτομα που είτε δεν μπορούν να ενταχθούν στον ξενώνα επειδή είναι χρήστες ουσιών, είτε μένουν στον δρόμο από στάση ζωής.

Περισσότερα από 80 άτομα έχουν βοηθηθεί από το 2012

Από τον Ξενώνα Αστέγων Δήμου Βόλου έχουν βοηθηθεί περισσότερα από 80 – 85 άτομα από την έναρξη λειτουργίας του, τον Δεκέμβριο του 2012, αρχικά με ίδιους πόρους της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ και από τον Οκτώβριο του 2019 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Μαρία Αποστολίδη πρόκειται για άτομα μέσης ηλικίας, περίπου 45 – 55 ετών, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι μετά την κρίση του 2010 και το οικογενειακό περιβάλλον δεν ήταν υποστηρικτικό. «Κακές οικογενειακές σχέσεις, ουσίες, ατυχία, η κρίση του 2010 δημιούργησε αστέγους», ανέφερε η κ. Αποστολίδη, μιλώντας για ανθρώπους που κοιμόντουσαν στον δρόμο, σε παγκάκια, σε περιοχές κοντά στο Ενυδρείο ή την Πλατεία Ελευθερίας για να είναι κοντά στον αστικό ιστό και να νιώθουν ασφάλεια.

Πρόλαβαν την αστεγία μετά από εξώσεις

Μέσω του ξενώνα, άστεγοι έχουν καταφέρει να επανενταχθούν σε ποσοστό 70%. Σημαντική είναι όμως και η συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, για περιπτώσεις εξώσεων.

Ηδη, έχουν προλάβει να μην ζήσουν την αστεγία δύο οικογένειες, μία με τρία παιδιά και μία με δύο παιδιά, μετά από έξωση που τους έγινε για χρέη. Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου που χειρίστηκαν υποθέσεις ενημέρωσαν έγκαιρα τα στελέχη του Ξενώνα, που άνοιξαν τη δομή και την αγκαλιά τους στις δύο οικογένειες και κατάφεραν να τις κάνουν να ορθοποδήσουν.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο της αστεγίας από το εξάμηνο που είναι σήμερα ή και να προλάβουμε την κατάσταση», ανέφερε η κ. Αποστολίδη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μούχλα στο τυρί: Το πετάμε ή σώζεται

  Μούχλα στο τυρί: Το πετάμε ή σώζεται Το αν πετάμε τα  τυριά  με  μούχλα  ή όχι εξαρτάται από τον τύπο του κάθε τυριού και το πόση υγρασία ...