Σφουγγάτο Κύθνου
Σήμερα θα γνωρίσουμε το σφουγγάτο Κύθνου!!
Η Κύθνος είναι ένα νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και που βρίσκεται ανάμεσα στην Τζια και τη Σέριφο. Ονομάζεται επίσης και Θερμιά, ονομασία που πήρε από τις θερμές πηγές της.
Καθώς το καράβι φτάνει στον Μέριχα (το λιμάνι της Κύθνου) αρχίζει και ξεδιπλώνεται η ομορφιά αυτού του νησιού. Δεν προλαβαίνεις να κατέβεις καλά-καλά από το καράβι και τα γραφικά μαγαζάκια σε υποδέχονται με τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Εκεί λοιπόν θα συναντήσουμε και το περίφημο σφουγγάτο Κύθνου.
Τι είναι το σφουγγάτο Κύθνου;
Θα μπορούσαμε άνετα να το παρομοιάσουμε και με τις τυροκροκέτες!! Το σφουγγάτο Κύθνου φτιάχνεται με φρέσκο θερμιώτικο τυρί. Σε μια μπασίνα πολτοποιούμε το τυρί με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, το ξύδι και το αλάτι.
Αντί για θερμιώτικο τυρί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο!!
Ζυμώνουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Είναι πολύ σημαντικό το τυρί να είναι καλά στραγγισμένο ώστε να μην χρειαστεί παραπάνω αλεύρι το μείγμα. Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλίτσες και τις αλευρώνουμε καλά. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι στη φωτιά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Θέλουμε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρεται σε κάθε ταβερνάκι και είναι το τέλειο ορεκτικό και ένας υπέροχος ουζομεζές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου