Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Πίτα Banitsa

 Πίτα Banitsa

Banitsa


Η banitsa είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Βουλγαρίας. Είναι μία πίτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση που αποτελείται από ένα μείγμα λευκών τυριών, αυγών και γιαουρτιού. Συνήθως χρησιμοποιούν ένα Βουλγάρικο λευκό τυρί που ονομάζεται Sirene μαζί με την δική μας την φέτα. Τα φύλλα βουτυρώνονται και στη συνέχεια η πίτα ψήνεται στο φούρνο.

Εκτός από τυρί που είναι και η κλασική γέμιση της banitsa, την συναντάμε και σε άλλες μορφές όπως αυτή με σπανάκι, τσουκνίδα, κατιφέ και μαϊντανό η οποία ονομάζεται zelnik. Αυτή με πράσο ονομάζεται praznik, ενώ το luchnik είναι μία πίτα με γέμιση κρεμμυδιού.

Η banitsa έχει και γλυκές εκδοχές! Υπάρχει το tikvenik το οποίο περιέχει κολοκύθα και μήλο, η mlecna που φτιάχνεται με το μούλιασμα των φύλλων σε ένα μείγμα από γάλα, αυγά, ζάχαρη και βανίλια.

Η banitsa είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι Βούλγαροι την γεμίζουν με γούρια, νομίσματα ή χαρτάκια στα οποία έχουν γράψει ευχές. Αυτό γίνεται συνήθως την Πρωτοχρονιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα χαρτάκια εκτός από όμορφες ευχές για υγεία και ευτυχία έγραφαν και περιουσιακά στοιχεία τα οποία μεταφέρονταν από γονείς σε παιδιά.

Η banitsa σερβίρεται για πρωινό με απλό γιαούρτι, ayran (ποτό γιαουρτιού) ή Boza (ποτό από βύνη).

https://cookfood.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΧΤΩ ΠΟΔΙΑ (ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ)

 Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΧΤΩ ΠΟΔΙΑ (ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ) Από το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία" Για...