Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την αφρικανική σκόνη | Ethnos

Αφρικανική σκόνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας; Οδηγίες Βασιλακόπουλου


Αφρικανική σκόνη (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Αφρικανική σκόνη (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Ποιοι είναι καλό να φορούν μάσκα όταν είναι έντονη η αφρικανική σκόνη

Για το πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας η αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει την ατμόσφαιρα, ανέλυσε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής: «Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προ υπάρχουσες νόσους στο αναπνευστικό τους και το κυκλοφοριακούς τους, επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Όταν μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε, τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν μια φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό, αυτή η φλεγμονή είναι πάρα πολύ μικρή και δεν προκαλεί τίποτα.  Σε έναν οργανισμό όμως που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, άσθμα, αλλεργία, η φλεγμονή επικάθεται στην προ υπάρχουσα και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

Τι να κάνουμε εάν εμφανίσουμε βήχα  

Και σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος: «Άρα αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας.




Εάν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα σήμερα ή αύριο που έχουμε αφρικανική σκόνη, μην το αποδώσει σε αυτό. Εάν έχει συμπτώματα σημαίνει πως έχει κάποια νόσο και δεν την έχει διαγνώσει. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί γιατί βήχει. Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Αν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαγνωστεί.

Μάσκες

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος επισημαίνει πως ιδίως εάν κάποιος έχει νόσο, καλό είναι φορά μια μάσκα αυξημένης προστασίας καθώς κρατούν το 95-99% των σωματιδίων και προστατεύουν.

https://www.ethnos.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sic semper tyrannis ( έτσι πάντα στους τυράννους )

Sic semper tyrannis ( έτσι πάντα στους τυράννους ) Ψάχνοντας  στο Google  για το   "Sic semper tyrannis"   έπεσα στο εξής ενδιαφέρ...